latinica  ћирилица
21/07/2016 |  15:40 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Освештана црква у Кртови (ВИДЕО)

Владика зворничко-тузлански Хризостом освештао је данас у Кртови, озренском насељу у федералној општини Лукавац, цркву Светог великомученика Прокопија.
Црква Кртова - Фото: РТРС
Црква КртоваФото: РТРС

Освећењу храма чија је изградња почела 1991. године, присуствовало је више стотина вјерника.

Село Кртова подијељено је међуентитеском линијом на општине Петрово и Лукавац. Рајко Ћосић се у федерални дио Кртове вратио одмах послије рата. Поносан је, каже, што је доживио да се у његовом родном селу огласи црквено звоно.

Ћосић се нада да ће у Кртови бити боље уређена инфраструктура, а у тим пословима очекују помоћ локалних власти.

- Мислим да се човјек на свом огњишту најљепше осјећа и није важно ко је, шта је. Човјек треба да зна одакле потиче - каже Ћосић.

- Овај храм јесте храм Божји, али је он у исто вријеме и симбол вашег идентитета духовнога, црквенога, молитвенога, ваше вјере - истакао је владика зворничко-тузлански Хризостом.

У Кртову се вратио знатан број њених предратних становника, али је мало младих. У опшини Лукавац кажу да је Кртова ипак примјер одрживог повратка и да очекују да ће и млади у њој наћи своје мјесто.

Начелник општине Лукавац Џевад Мујкић истакао је да су МЗ Кртова и МЗ Сижје добар примјер одрживог повратка.

Кртовљани који су се вратили не намјеравају више да се селе. Очекују већу помоћ како би, кажу, отворили производни погон у којем ће се запослити повратници.