latinica  ћирилица
21/07/2016 |  15:22 ⇒ 19:42 | Аутор: РТРС

Иванић у Билећи: Смањење броја припадника ОС БиХ (ВИДЕО)

Предсједништво БиХ до краја новембра ове године требало би да усвоји документ Преглед одбране којим се предвиђа смањење броја војника ОС БиХ и локација перспектвине војне имовине, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић у касарни "Билећки борци".
Иванић у Билећи - Фото: РТРС
Иванић у БилећиФото: РТРС

Новим документом предвиђа се и промјена локација складишта, као и осавремењевање опреме Оружаних снага БиХ. 

Оружане снаге БиХ имаће 700 војника мање него досад, док ће шест локација у БиХ изгубити статус перспектвине војне имовине, рекао је Младен Иванић. Истакао је да ће се радити на бољем опремању војске која ће првенствено бити оријентисана за помоћ цивилном становништву и учешће у мировним мисијама.

Иванић је навео да ће умјесто 10.000 припадника ОС БиХ сада бити 9.200, као и да ће од 63 перспективне војне локације тај статус изгубити њих шест. Навео је и да ће бити промијењен однос складишта са досадашњих 4:1 на 4:2 у ФБиХ и Републици Српској ради правилније прерасподјеле.

Иако још није прецизирано којих шест локација губи статус перспектвине војне имовине, зна се да касарна "Билећки борци" неће бити на том списку. У Оружаним снагама истичу да је реорганизација неопходна због веће ефикасности.

Анто Јелач, начелник Заједничког штаба ОС БиХ, рекао је да ће бити мање припадника ОС БиХ како би средства која преостану била утрошена на опрему, јер је она која се сада користи застарјела и недовољна.

Рјешаваће се питања неперспективне војне имовине и вишка наоружања, а за то, тврди Иванић, потребна је, прије свега, политичка сагласност у БиХ.

Према његовим ријечима, једни се залажу за уништење вишка оружја, други би да оно буде продато или поклоњено. Нагласио је да може доћи до проблема ако се оружје прода, јер може доспјети на илегално тржиште, због чега је тај проблем неопходно ријешити.

Једна од таквих локација је и војно складиште на Дужима, код Требиња, које већ годинама међу грађанима изазива бојазан. У Оружаним снагама БиХ увјеравају да нема разлога за страх од било какаве експлозије, те да ће складиште бити испражњено. Тај посао, као и реорганизација ОС БиХ требало би да буду завршени до новмебра ове године.