latinica  ћирилица
21/07/2016 |  15:16 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

Бијељина: У току проширење топловодне мреже (ВИДЕО)

У Бијељини је у току проширење топловодне мреже. Ријеч је о пројекту топлификације ужег центра града која је почела 2013. године након чега ће се на градско гријање моћи прикључити зграда административне управе града, библиотека, тржни центар "Емпориум" као и стамбени и пословни објекти у центру града.
Топловодна мрежа - Фото: СРНА
Топловодна мрежаФото: СРНА

Овај посао вриједности 300.000 марака у потпуности финансира Град Бијељина. 

Дио топловода од зграде градске управе до библиотеке урађен је 2013. године. Због поплава наредне године овај посао није настављен,а материјал за дионицу топловода која се сада ради набављен је прошле године. Завршетком овог посла на градско гријање биће прикључено нових 5.000 метара квадратних пословног и стамбеног простора.

- У првом наврату биће прикљућена зграда администрације управе града и градска библиотека, али су створене могућности да се прикључе и други корисници на овом потезу и куда пролази мрежа. Раније смо разговарали и са Павловић банком који су такође били заинтересовани, рекао је Рацо Марјановић, директор Топлане у Бијељини.

Уз редован годишњи ремонт постројења и котларнице неопходно је санирати и дотрајалу мрежу. Већ годинама најкритичније је у Улици Мајора Драгутина Гавриловића јер је мрежа била дуго у води због поплава.

- У плану је и због те тако лоше мреже у Улици Мајора Драгутина Гавриловића код моста. У  тој улици да направимо један шахт са великим вентилима да у случају квара можемо један дио града да одвојимо, да можемо један дио града да гријемо. Да се не  обуставља комплетно, истакао је Драгиша Тојић,инжењер у Топлани Бијељина.

Градска топлана у Бијељини годинама се бори да од корисника наплати потраживања која су сада достигла 317.000 мрака. Док су једни задовољни гријањем, други нису.

Цијена гријања није коригована протеклих пет година. Физичка лица по метру квадратном гријање плаћају 2.75 марака, а 5.80 марака је цијена за правна лица.