latinica  ћирилица
21/07/2016 |  14:27 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Почео Демофест

Конференцијом за медије у бањалучком Дому омладине, данас је званично почео 9. Демофест. Истовремено су отворене и двије изложбе, као први фестивалски садржаји који су представљени публици.
Демофест - Фото: РТРС
ДемофестФото: РТРС

- У претходном периоду, нажалост, угашени субројни бањалучки фестивали, од Краткофила, па до Фластера, као најскоријег примјера. Због тога осјећамо још већи терет и обавезу да успијемо. Ове године смо понудили највише што можемо, у складу са буџетом којим располажемо, и надамо се да ће сви уживати у ова три дана, јер нам је сваки вид подршке значајан - истакла је Бранкица Јанковић, директорица Демофеста.

Ђорђе Мишић, извршни директор за маркетинг и продају у компанији м:тел, која је пријатељ фестивала од његовог покретања, рекао је да има велика очекивања од овогодишњег Демофеста.

- Од овог Демофеста очекујем да ће, као и сваке године, подићи љествицу очекивања са још више људи, још бољим наступима демо бендова, а и да ће се компанија м:тел, као деветогодишњи пријатељ фестивала, још боље представити. Медији ће имати разлог више да сјајно пишу, јер смо, у сарадњи са организаторима, одлучили да ове године мало покренемо и мотивишемо наше музичко новинарство, јер је оно врло битно за промоцију рок музике. Први пут ће бити награђен један рок новинар или новинарка за своје ауторско дјело, а награда ће бити лаптоп - најавио је Мишић.

Генерални спонзор фестивала је Нектар пиво, бренд Бањалучке пиваре, а Николас Пени, директор ове компаније, изразио је задовољство поновним уједињењем Нектар пива и Демофеста.

- Осјећамо да је ова комбинација сигуран знак да је Бањалука самоувјерена у сопственој промоцији, али и промоцији својих брендова. Бањалука је током љета дивно мјесто, а Демофест је одлична прилика за привлачење људи, нарочито младих. Ово је значајно за локалну економију, јер туристи доносе новац, али и због унапријеђења свеукупне слике нашег града и државе позитивним примјерима. Желимо да повежемо наш бренд са добрим временима и лијепим упосменама. Због тога видимо Демофест као идеалну промоцију Нектар пива - навео је Пени.

Уз Демофест је и ове године компанија Хјуавеј, чији је паметни телефон Хуавеј П9, креиран у сарадњи са компанијом Лајка, официјелни телефон фестивала.

- Драго ми је што је Хјуавеј поново на Демофесту, јер је то јасан знак да се наставља и развија сарадња између једног од највећих фестивала на Балкану и једног од највећих произвођача паметних телефона у свијету - казао је Далибор Ритан, манаџер ове Хјуавеј за БиХ.

Најављено је и да ће током фестивала бити прикупљан и рециклиран пластични отпад, у склопу сарадње са Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС. У питању ће бити наставак друштвено одговорних активности, започетих донацијом кухињске опреме Угоститељској школи у Бањалуци, у сарадњи са компанијом Металац.

Данас су отворене и двије изложбе – изложба музичких експоната под називом "Рок музеј" и фотографска изложба "Total Experience", аутора Бојана Васиљевића.

У такмичарском програму Демофеста наступиће 33 бенда, док ће у ревијалном дијелу свирати Мандо Диао, Дуб Пистолс, The Sisters of Mercy, Бомбај штампа, Хладно пиво, Коља и Гробовласници, ЗАА, Норд, С.К.А. и Резерве.