latinica  ћирилица
21/07/2016 |  14:11 | Аутор: СРНА

Мадрид тражи хитне одговоре од Лондона

Шпанија је данас затражила "хитно" објашњење након судара британске нуклеарне подморнице са бродом код обале Гибралтара, због чега је подморница пристала на спорној територији.
Нуклеарна подморница Трозубац - Фото: AFP
Нуклеарна подморница ТрозубацФото: AFP

"Министарство је затражило од британске Амбасаде у Мадриду хитно објашњење у вези са обимом штете као и све релевантне информације у вези са околностима инцидента", саопштило је шпанско Министарство спољних послова.

Инцидент је изазвао еколошке и политичке бојазни, због могућег дипломатског спорта између Лондона и Мадрида, који тражи Гибралтар назад, а који је препупштен Британији 1713. године.

Подморница "ХМС ембуш" била је испод површине воде и изводила је маневре током обуке када се сударила са трговачким бродом, чиме је оштећен предњи дио командног моста, због чега је подморница пристала у овој британској прекоморској територији на самом југу Шпаније.

Британска морнарица саопштила је да нема опасности јер није оштећен нуклеарни реактор, додајући да, према првим показатељима, пловило није оштећено.

Међутим Антонио Муњоз, портпарол шпанске еколошке групе "Еколози у акцији", затражио је више информација у вези са инцидентом.

"Ми уопште не знамо да ли је дошло до радиоактивног цурења", рекао је он.