latinica  ћирилица
21/07/2016 |  14:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Снаге с подршком САД: ИД има 48 сати да напусти Манбиџ

Алијанса курдско - арапских сиријских демократских снага (СДФ), која ужива подршку САД, дала је Исламској држави рок од 48 сати да напусти сиријски град Манбиџ, након што су у ваздушним ударима на челу са САД недалеко одатле убијене на десетине цивила, јавља АФП.

СДФ наводи да има за циљ заштиту живота цивила у Манбиџу, џихадистичким бастиону у провинцији Алепу.

Напади које је у уторак извела коалиција која се бори против ИД у Сирији и Ираку изазвали су снажна реаговања и локалне протесте, наводи француска агенција, подсећајући да је сиријска опозиција позвала коалицију на челу са САД да обустави нападе, а међународне групе за заштиту људских права затражиле су темељну истрагу.

Алијанса СДФ покушава да истера ИД из Манбиџа од јуна, уз подршку снажних коалиционих ваздушних удара.

"Ова иницијатива је посљедња шанса да чланови Даеша, који су под опсадом, напусте град", саопштио је Војни савјет Манбиџа, који је дио СДФ.

У саопштењу се наводи да СДФ, у циљу заштите живота и имовине цивила и заштите града од уништења, прихвата иницијативу према којој би припадници ИД напустили град са личним лаким наоружањем.

Ту иницијативу су најпреиј прошле недјеље покренули племенски лидери у Манбиџу, рекао је командат СДФ француској агенцији, додајући да је СДФ донио одлуку након што је ИД употријебила становнике као људске штитове, а медији извршили притисак, а циљ одлуке је да се заштите сви цивили који су остали у граду.

У саопштењу се, такође, цивили позивају да покушају да напусте Манбиџ или да се удаље од зона у којима се одигравају сукоби.

Медији су навели да је у уторак убијено најмање 56 цивила, међу којима има и дјеце, у ударима на челу са САД док су бјежали из села Ал-Тукар које под контролом држи ИД, у близини Манбиџа.

Сиријска опсерваторија за људска права наводи да су у Манбиџу остале десетине хиљада цивила.