latinica  ћирилица
21/07/2016 |  13:52 | Аутор: РТРС

Трнинић: Механизам координације био услов за доношење стратегије транспорта

Раније усаглашене стратегије на нивоу ентитета, које су добиле позитивне оцјене свих нивоа власти у БиХ, требало је да буду уграђене у Оквирну стратегију транспорта, појаснио је за Радио РС ресорни министар у Влади Српске Неђо Трнинић и додао да од тога Српска више ништа није могла учинити.
Неђо Трнинић - Фото: РТРС
Неђо ТрнинићФото: РТРС

Механизам координације био је услов за наставак преговора и усвајање транспортне стратегије. Након што је без сагласности институција Српске усвојена у Савјету министара, Трнинић је, како истиче, послао дописе о противљењу свим релевантним представницима институција у БиХ, међутим није добио одговор.

- Нисам уопште добио повратну информацију. У допису сам навео да није тачно да је Република Српска учествовала у усаглашавању Оквирне стратегије. Поред те чињенице стратегија је једногласно усвојена у Савјету министара БиХ, што значи да су за њу гласали и министри из Републике Српске- истакао је Трнинић.

Иако су српски министри у Савјету министара тврдили да никакве дописе и обавјештења о противљењу нису добили, на интернет страници Министарства саобраћаја и веза објављени су дописи који то демантују.

- Незадовољни смо стратегијом јер немамо могућности да уградимо интересе Републике Српске у смислу развоја саобраћајне инфраструктуре, ни да их фаворизујемо пред међународним финансијским институцијама - додао је Трнинић.

Да се игноришу ставови Српске показује и чињенице да је ресорно министарство добило Оквирну стратегију транспорта БиХ на 200 страница и то на енглеском језику, а било је немогуће да се она размотри неколико дана пред усвајање.

- Мислим да је ово само показни примјер како се намјерава убудуће радити- закључио је Трнинић.

И поред свих проблема министар саобраћаја и веза рекао је да ће Српска наставити са инвестирањем у саобраћајну инфраструктуру. У прилог томе иде и чињеница да ће се ове године отворити прва дионица аутопута Добој-Бањалука у дужини од 36 километара на дионици Добој-Прњавор, у припреми је пројекат изградње аутопута Бањалука-Нови Град, као и реконструкција пруге на истој дионици, док ће аеродром у Бањалуци проширити своје капацитете.

Разговор са министром Трнинићем послушајте на Радију Републике Српске у емисији "Мозаик" од 17 часова.