latinica  ћирилица
21/07/2016 |  12:21 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Фоча и Вишеград: Полиција на трагу милионског криминала (ВИДЕО)

Криминалистичка полиција МУП-а Српске доставила је данас Окружном тужилаштву у Источном Сарајеву извјештај против лица чији су иницијали Г.П. и Н.П. из Фоче, М.П. из Рудог и привредног друштва "Србиње-путеви" из Фоче због малверзација са имовином привредних друштава "Панос" Вишеград и "Вишеград-промет".
Зграда Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву (Фото: sarajevo-rs.com) -
Зграда Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву (Фото: sarajevo-rs.com)

Како је потврђено за РТРС, извјештај је достављен против Гордана и Недељка Павловића из Фоче, те Милимира Пророка из Рудог. 

Гордан Павловић је осумњичен да је, од марта до јула 2013. године, као контролни акционар у "Паносу" и "Вишеград-промету" и власник "Србиње-путева", заједно са Недељком Павловићем, као директором "Србиње-путева", на основу фалсификоване документације, цјелокупну имовину "Паноса" и "Вишеград-промета" од 1.450.000 КМ пренио на "Србиње-путеве" по цијенама испод тржишне вриједности.

Они су потом исту имовину продали општини Вишеград за 5.734.473 КМ, чиме је "Србиње-путевима" прибављена противправна имовинска корист од 4.284.473 КМ, саопштено је из МУП-а Републике Српске.

"За исти износ оштетећени су остали акционари и привредна друштва `Панос` и `Вишеград-промет`, а Пореска управа Републике Српске за 120.763 КМ", наводи се у саопштењу МУП-а.

Милимир Пророк је осумњичен да је приликом сачињавања уговора о промету некретнина прекршио Закон о нотарима Републике Српске јер је означио Гордана Павловића као директора и лице овлашћено за заступање "Паноса" иако он то својство није посједовао, нити је био директор тог привредног друштва.