latinica  ћирилица
21/07/2016 |  11:07 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Брчко: Грађани против наплате паркинга (ВИДЕО)

У Брчком се приводи крају асфалтирање паркинг простора и обиљежавање мјеста за паркирање аутомобила гдје је то могуће.
Брчко - паркинг - Фото: РТРС
Брчко - паркингФото: РТРС

Након тога почиње наплата услуге паркирања, чему се грађани, углавном, противе. Скупштина и Влада Дистрикта још нису пренијели своје надлежности Јавном предузећу Путеви да може да убире приходе од наплате паркинга. 

Иако се услуге паркирања још не наплаћују, Скупштина је усвојила цјеновник према којем се за паркирање аутомобила на сат времана у првој зони плаћа једна КМ, или пет КМ на дан. Сат паркирања у другој кошта 60 фенига или три КМ на дан, а 40 пфенига платиће возач који на сат времена паркира аутомобил у трећој зони. То је за грађане још један удар на стандард.

У новој организацији наплате паркинга, још горе ће проћи станари у стамбеним зградама, чија имовина је пренесена на коришћење и управљање Јавном предузећу Путеви. Од плаћања паркинга неће бити ни они изузети, па су одлучни да сачине петицију, у којој ће захтијевати да се станари зграда ослободе ове обавезе.

- Захтијеваћемо да се тај паркинг простор не наплаћује, јер то је још један намет станарима. Многи имају кола вриједна двије хиљаде марака, а можда плаћају много више за паркинг - каже покретач петиције Петар Бургић.

У Путевима одговарају да је сва јавна имовина у Брчком власништво Дистрикта па и простор око згарда којима су некада управљали такозвани сизови. Тим простором ће према Статуту Дистрикта пословати и управљати ЈП Путеви.

- Они који су власници стана имају само припадајући дио стамбеног простора, тј. услужног простора, кроз ходнике, лифтове итд, а што се тиче плацева пред зградом, то сигурно нико није купио - каже директор овог предузећа, Мирослав Мишкић.

И након изградње 1850 паркинг простора то ће бити дио потреба за 27 хиљада регистрованих аутомобила у Брчком, не рачунајући учешће у саобраћају возила из других подрчја. Овај проблем могуће је трајно отклонити само изградњом етажних гаража, што је и циљ Путева у наредном периоду.