latinica  ћирилица
21/07/2016 |  10:25 ⇒ 10:25 | Аутор: Б92

Откривен план: Шта би било са Ердоганом да је пуч успио

Организатори пуча у Турској планирали да оптуже Реџепа Тајипа Ердогана и његове сараднике за подржавање тероризма и преговоре с Радничком партијом Курдистана.

То су јавили турски медији позивајући се на документа које је открила полиција, преноси "Раша тудеј“.

Откривен је и захтјев да се покрене судски поступак против турске владе. Он је пронађен током претреса канцеларије тужиоца Мехмета Села у Истанбулу, који је притворен након неуспјелог државног удара.

Да су пучисти успјели у намјери свргавања Ердогановог режима, била би покренута истрага на темељу тезе да су Ердоган и његови сарадници починили кривично дјело помагања наоружане терористичке организације, тако што су игнорисали припреме терористичког напада, наводи извор из турског тужилаштва за агенцију Анадолија.

Према захтјеву, који није потписан, али је датиран на 2016. годину, Ердоган и његови сарадници били би кривично гоњени због "процеса рјешавања" курдског питања у земљи који траје деценијама.

У документу који је упућен канцеларији главног јавног тужиоца у Инеголу у Бурси, оптужује се турско руководство да подржава Радничку партију Курдистана, која се у Турској сматра терористичком.

Најтеже су оптужени Ердоган, министар унутрашњих послова Ефкан Ала, шеф обавештајне службе Хакан Фидан, гувернери провинција, бивши премијер Ахмет Давутоглу и бивши заменици, а терете се за спровођење мировних разговора с вођством ПКК-а од 2009. до 2015. године.