latinica  ћирилица
21/07/2016 |  09:47 ⇒ 14:48 | Аутор: СРНА

"Измјенама Закона о акцизама, Српској пријети вишемилионски губитак"

Измјене Закона о акцизама БиХ у парламентарну процедуру може упутити само Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ, а грешке у овој процедури могле би Српску да коштају десетине милиона КМ, упозоравају званичници из Републике Српске.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија истакао је да су приликом утврђивања приједлога овог закона повријеђене одредбе Закона о систему индиректног опорезивања.

"Управни одбор УИО БиХ мора претходно усвојити предложене законе, а из аката достављених ради давања мишљења видљиво је да је приједлоге сачинио УИО, а не овај одбор. Из тога произилази да је прекршен Закон о систему индиректног опорезивања", појаснио је Тегелтија за "Глас Српске".

Он је нагласио да због повреде процедуре није оправдано подржати доношење измјене Закона о акцизама БиХ, све док не буде обезбијеђено да предложене текстове усвоји Управни одбор УИО БиХ.

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Никола Шпирић оцијенио је да Савјет министара БиХ није могао у парламентарну процедуру упутити наведене измјене закона, због крупних процедуралних грешака.

Он сматра да предложене измјене Закона о акцизама БиХ нису добре.

Представнички дом парламента БиХ одбио је захтјев Савјета министара БиХ да се о измјенама Закона о акцизама одлучује по хитном поступку, па ће посланици о тим питањима расправљати у скраћеној процедури и имаће могућност улагања амандмана.