latinica  ћирилица
21/07/2016 |  09:35 ⇒ 11:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Трамп: САД можда неће бранити неке чланице НАТО од Русије

Доналд Трамп је изјавио да би било могуће да САД под његовим вођством не крену у одбрану неких земаља чланица НАТО ако би их Русија напала.
Доналд Трамп - Фото: Getty Images
Доналд ТрампФото: Getty Images

У интервјуу за "Њујорк тајмс" предсједнички кандидат америчких републиканаца Доналд Трамп је рекао да ће одлучити да ли да заштити балтичке републике против руске агресије на основу тога да ли су те земље "испуниле своје обавезе према САД".

Он је дао интервју дан прије него што треба да одржи свој говор у коме званично прихвата републиканску предсједничку номинацију на завршетку републиканске националне конвенције у Кливленду.

Коментатори у САД се чуде зашто је Трамп дао тај интервју дан прије говора у коме би требало да изложи главне црте своје будуће политике ако буде изабран за предсједника САД.

Трампове изјаве о обавезама САД према уговорима са НАТО, који предвиђају да свака земља чланица треба да помогне другим чланицама Алијансе од 28 земаља уколико је нападнута, дио су његовог преиспитивања глобалне улоге САД, наводи агенција АП.

У 2014. години 28-очлана Алијанса формирала је снаге за брзо дјеловање да заштити најосјетљивије чланице НАТО против могуће конфронтације са Русијом.

Трамп је у интервјуу такође рекао да неће критиковати Турску због сузбијања противника и ограничења грађанских слобода послије прошлонедјељног покушаја пуча. Трамп је рекао да одаје признање турском предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану зато што је "успио то да преокрене", мислећи на неуспјели пуч.

"Неки људи мисле да је пуч намјештен, знате то. Ја не мислим тако", рекао је Трамп и додао да САД "нема права да држи лекције" Турској и другим земљама када у САД "људи пуцају хладнокрвно на полицајце".