latinica  ћирилица
21/07/2016 |  09:10 ⇒ 09:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Хапшења у Кливленду: Покушали да запале заставу САД

Полиција у Кливленду ухапсила је 18 људи послије кошкања са демонстрантима који су синоћ покушали да запале америчку заставу у близини уласка у арену гдје се одржава конвенција републиканаца, саопштили су званичници.

Инцидент се одиграо синоћ, а двоје ухапшених су оптужени за напад на полицајца који је покушао да узме заставу, рекао је шеф полиције Кливленда Калвин Вилијамс.

Два полицајца су лакше повријеђена.

Према његовим ријечима, панталоне неких од демонстраната је захватила ватра док су покушавали да запале заставу.

Против 15 ухапшених покренути су прекршајни поступци због подстицања насиља.

Током конвенције републиканаца, која се данас завршава, ухапшене су укупно 23 особе.

Круз извиждан у Кливленду јер је одбио да подржи Трампа

Амерички сенатор Тед Круз одбио је синоћ на Конвенцији Републиканске партије у Кливленду да подржи номинацију Доналда Трампа за предсједничког кандидата, због чега су га Трампове присталице гњевно извиждале, а Крузова супруга је под пратњом напустила салу у којој је скуп одржан, јавља Ројтерс.

Тиме је нарушено привидно страначко јединство које су Републиканци покушавали да изграде у Кливленду ове недјеље, констатује британска агенција.

Круз, који је заузео друго мјесто далеко иза Трампа у трци за републиканску номинацију за кандидата на предсједничким изборима у САД, одбио је да подржи Трампа након жустре, личне кампање коју је водио, а у синоћњем говору га је поменуо само једанпут, што је изазвало бурно негодовање публике и поновљене узвике "Хоћемо Трампа".

Републикански делегат који се противи Трамповој номинацији Кен Кучинели рекао је британској агенцији да је отпратио Крузову супругу Хајди из сале, бојећи се за њену безбедност јер се, како је навео, током Крузовог говора све више гневних људи приближавало њој и Крузовом оцу.

Трамп је у уторак освојио номинацију са 1,725 гласова делегата, док је за Круза гласало 475 делегата.

С друге стране, на синоћњем скупу у Кливленду је, дочекан громогласним аплаузом, гувернер Индијане Мајк Пенс прихватио републиканску номинацију за кандидата за потпредсједника, а Трампа је описао као "доброг човјека који никад не одустаје", преноси АФП.