latinica  ћирилица
21/07/2016 |  09:05 ⇒ 13:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Драгачевски Сабор трубача од 10. до 14. августа

Драгачевски Сабор трубача у Гучи, најпосјећенија манифестација народног стваралаштва у Србији и јединствено такмичење народних трубачких оркестара у свијету, ове године ће трајати пет дана, од 10. до 14. августа, саопштили су организатори.

На 56. Сабору трубача у Гучи надметања трубачких оркестара предвиђена су за 11, 12. и 13. август, а у финалном такмичењу учествоваће 18 сениорских оркестара. То су оркестри који су побиједили на организованим предтакмичењима у Сурдулици, Златибору, Бољевцу, Котражи и Ковачици, наводи се у саопштењу.

За 10. и 14. најављени су концерти Светлане Ражнатовић, “Рибље чорбе“, Северине, Мирослава Илић, и у недјељу на позорници Центра за културу бенд "Very Naiš“ из Ниша.

Од ове године уведен је нов програмски садржај, под називом “Такмичење мајстора трубе“, који ће окупити оркестре чији су капелници освајачи мајсторског звања.

"То значи да ћемо у Гучи имати по први пут послије дугог низа година најбоље међу најбољима", додаје се у саопштењу.

За освајача овог престижног признања које носи назив “Шампион Гуче за 2016. годину“ обезбијеђена је статуа “Десимир Перишић“ - први побједник Сабора у Гучи, као и вриједна награда у износу од милион динара. И сви учесници “Лиге шампиона Гуче“ добиће Повељу “Десимир Перишић“ и награду у износу од по сто хиљада динара.

Већ традиционално у Гучи се одржава такмичење младих трубачких оркестара, у омладинској и пионирској категорији. Ове трубачке наде наступају првог саборског дана.

Захваљујући разумијевању и подршци Министарства трговине, туризма и телекомуникација у центру Гуче, поред Мотела "АС", до краја године биће завршени радови на изградњи Дома трубача за смјештај трубачких оркестара. Вриједност овог подухвата је 36 милиона динара, без опреме, од чега је Министарство обезбиједило средства у износу од 30 милиона динара, наводи се у саопштењу.