latinica  ћирилица
21/07/2016 |  08:55 ⇒ 09:00 | Аутор: РТРС

Шта садржи турски Закон о ванредном стању?

Турски предсједник Тајип Ердоган прогласио је у сриједу тромјесечно ванредно стање у Турској, рекавши да ће то омогућити властима брзу и ефикасну акцију против одговорних за прошлотједни неуспјели покушај пуча.

"Савјет министара одлучио је да прогласи ванредно стање у трајању од три мјесеца", изјавио је турски предсједник у обраћању које је у сриједу навече уживо преносила телевизија након сједнице Савјета за националну безбједност које је трајала готово пет сати, преносе агенције.

Та је мјера била "нужна за брзо искорјењивање свих елемената терористичке организације уплетене у покушај пуча", рекао је Ердоган мислећи притом на мрежу проповједника Фетхулаха Гулена којега је оптужио да је подстицао пуч. Гулен је из прогонства у САД-у оповргао сваку уплетеност, преноси АФП.

Ванредно стање, које ступа на снагу након објаве у турским службеним новинама, омогућиће предсједнику и кабинету да заобиђу парламент у доношењу нових закона, преноси Ројтерс.

Ердоган је рекао да ће покрајински гувернери добити повећане овлашћења док траје ванредно стање, додајући да ће оружане снаге дјеловати под заповједништвом владе.

Закон о ванредном стању уведен је још 1983. и није јасно како ће бити примјењиван. Њиме је предвиђено да се ванредно стање проглашава у случају природних катастрофа, епидемија, економских криза и у случају озбиљног ремећења јавног реда због озбиљних наговјештаја насилних акција чији је циљ рушење слободног демократрског уређења успостављеног Уставом, или основних права и слобода.

По Закону о ванредном стању, могу се ограничити или забранити саобраћај, окупљања, кретање на неким мјестима или у неко вријеме, може се наредити претрес лица, возила и запљена предмета који се сматрају доказним материјалом. Такође, грађанима се може наредити да стално носе лична документе.

Може се забранити штампање и дистрибуција новина, часописа и другог материјала, увести контрола свих облика штампаних и аудио-визуелних медија, као и позоришних представа и филмова који се јавно приказују.

Увођењем ванредног стања укидају се сва уставна ограничења издавања предсједничких декрета.

"Европа нема право да критикује ову одлуку", додао је Ердоган, претпостављајући да ће Европска унија, која све више критикује стање људских права у Турској и која је позвала Анкару да се суздржи од чистки у државним установама, изразити забринутост.