latinica  ћирилица
21/07/2016 |  08:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Штајнмајер: Турска што прије да укине ванредно стање

Њемачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер позвао је Турску да ванредно стање, које је увела послије пропалог покушаја пуча, задржи на снази само онолико дуго колико је то заиста потребно и да ту мјеру оконча што прије, јавио је јутрос Ројтерс.
Франк Валтер Штајнмајер (Фото: Sputnik/Михаил Климентьев) -
Франк Валтер Штајнмајер (Фото: Sputnik/Михаил Климентьев)

Штајнмајер је то саопштио касно синоћ, као одговор на проглашење ванредног стања, позвавши турску владу да одржи и владавину права и принцип сразмјерности у свом одговору на покушај пуча изведен у ноћи између петка и суботе, јавља Ројтерс.

"Проглашење ванредног стања поново ставља до знања да покушај пуча има дубоке посљедице по турску политику и друштво", рекао је шеф њемачке дипломатије.

Он је додао да Њемачка наставља да позива Турску на уздржаност у свом одговору на пропали државни удар.

"Само доказива умјешаност у незаконита дјела, а не сумњиве политичке тенденције, требало би да буду окидач за владину акцију", рекао је Штајнмајер, закључивши да је такав приступ у интересу саме Турске, јер би се иначе, упозорио је, та земља распала и ослабила како на унутрашњем, тако и на спољном плану.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган саопштио је синоћ, послије састанка Савјета за националну безбједност, да је та земља увела ванредно стање и да ће оно трајати три месеца.

Он је навео да је та одлука у границама Устава и да је циљ да се брзо и ефикасно предузму мјере против присталица имама Фетулаха Гулена.

Ердоган је рекао и да Европљани немају право да критикују одлуку Турске о увођењу ванредног стања.