latinica  ћирилица
21/07/2016 |  08:13 ⇒ 08:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Давенпорт: Проширење међу приоритетима ЕУ

Шеф делгације ЕУ Мајкл Давенпорт изјавио је да проширење остаје међу приоритетима Европске уније, истичући да је ЕУ свега који дан послије одлуке о Брегзиту усвојила нову глобалну стратегију спољне и безбједносне политике гдје је истакнут значај проширења, а посебно је поменут западни Балкан.
Мајкл Девенпорт (фото: Медија центар Београд) -
Мајкл Девенпорт (фото: Медија центар Београд)

Давенпорт је у интервјуу за НИН рекао и да премијер Србије Александар Вучић снажно подржава европску интеграцију Србије и да са њим разговара о свим аспектима односа Србије и ЕУ, па и о медијској ситуацији.

"Али не желим да кукам када се о мени пишу лажи у таблоидима", рекао је Давенпорт.

Упитан зашто је за грађане важно отварање поглавља 23 и 24 Давенпорт каже да план за поглавље 23 обухвата мјере за успостављање независног, ефикасног правосуђа, за боље функционисање независних регулаторних тијела, за заштиту основних права грађана и слободе медија.

"Још конкретније, један од корака се тиче старих судских предмета, неријетко се на окончање поступка чека и десет и више година, а сада имамо план да се овај страшан проблем заувек ријеши и не понавља", објашњава шеф делегације ЕУ.

На питање како доживљава то што премијер има јасне проевропске изјаве, а неки други чланови владе попут министра Ивице Дачића и Александра Вулина неријетко релативизују европску орјентацију, Давенпорт каже да премијер Вучић снажно подржава европску интеграцију Србије, као и да у парламенту такође постоји таква већина.

"Министре које сте поменули не бих коментарисао, али мислим да је врло важно искуство других земаља које су чланице ЕУ, а то је да влада мора да има и да примјењује стратегију комуникације о европским интеграцијама и ЕУ", рекао је Давенпорт, преноси "Блиц".

Поводом негативних написа који се о њему појављују у таблоидима каже да не треба треба посвећивати велику пажњу измишљотинама таблидиних медија.

"Мислим да дијела говоре више од ријечи. Упркос таквим неоснованим тврдњама делегација наставља ефикасну сарадњу са Србијом", истакао је Давенпорт.