latinica  ћирилица
20/07/2016 |  22:44 ⇒ 22:51 | Аутор: Агенције

Ердоган: Ванредно стање ће трајати три мјесеца

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган прогласио је три мјесеца ванредног стања у земљи, преноси Ројтерс.
Реџеп Тајип Ердоган (Фото: epa/Turkish Presidental Press Office) -
Реџеп Тајип Ердоган (Фото: epa/Turkish Presidental Press Office)

Изјавио је да је могуће да су неке стране земље умијешане у прошлонедјељни покушај пуча. Неки медији у Турској наводе да су Сједињене Државе имале улогу у покушају пуча и оптужују Вашингтон да подржава Фетулаха Гулена.

Турски предсjедник је истакао да је мjера проглашења ванредног стања у склaду са Уставом и да није противна владавини права и људским слободама. Како је навео, то је потребно да би се брзо и ефикасно предузеле мjере против покрета који предводи Фетулах Гулен.

Ердоган је поручио да "Европљани имају право да критикују одлуку о проглашењу ванредног стања".

Рекао је да је само мањина оружаних снага умijешана у покушај пуча, али је додао да још није јасно колико људи је тачно учествовало.

"Јасно је да је у питању мањина оружаних снага. Терористичка организација је покушала да изведе да мањина доминира над већином", рекао је Ердоган у интервјуу за канал Ал Џазира, преноси Ројтерс.

Поново је оптужио имама Фетулаха Гулена који живи у САД да је организатор неуспjелог пуча и често о је њему и његовим присталицама говорио као о "терористичкој организацији".

Турски предсjедник је поручио да је потребно одвојити питање екстрадиције Гулена од питања односа Турске и САД. Ипак, рекао је да ако САД не испоруче Гулена, упркос свим доказима, то ће бити велика грешка.

Навео је и да ће у Турској остати демократски и парламентарни систем.

У међувремену турски медији баве се покушајем пуча у Турској а неки оптужују САД, што је имало одјека и у Вашингтону.

Вашингтон пост је пренiо наводе из колумне Ибрахима Карагула, главног уредника турског листа Јени Сафак који је навео да су важну улогу у покушају пуча имале Сједињене Државе.

"Администрација САД је планирала пуч у Турској преко Гуленове терористичке организације и покушала је да изазове грађански рат", написао је Карагул.

Навео ја да су организатори пуча добијали инструкције од Гулена и да администрација у Вашингтону штити његову терористичку организацију.