latinica  ћирилица
20/07/2016 |  21:19 ⇒ 22:16 | Аутор: РТРС

Ново значење ријечи "усташа" у њемачком рјечнику Дуден

Од 1974. године у њемачком правописном ријечнику Дуден који је први пут објавио 1880. године његов аутор Конрад Дуден, све до четвртка, 14. јула стајала је кратка одредница појма "усташа" у којој се каже да је ријеч о "хрватском националистичком покрету који се борио против српског централизма у Југославији".
Усташе у Њемачкој добиле ново значење (фото: www.duden.de) -
Усташе у Њемачкој добиле ново значење (фото: www.duden.de)

Од тада у Дуденовом речнику стоји доста шира и потпунија дефиниција која каже да су усташе "хрватска фашистичка организација чији су главни циљеви били државно отцјепљење од Југославије и етничка хомогенизација Хрватске и (у вријеме владавине Независне Државе Хрватске 1941-1945) почињена масовна убијања Срба, Јевреја и Рома", преноси портал vesti-online.com.

Наводе да је интернет-портал balkanstories.net који уређује и води Кристоф Баумгартнер из Беча покренуо акцију да се ова дефиниција у Дуденовом ријечнику измијени. Поред још неколико интернет-портала и организација и све већег притиска јавности, у овој интернет акцији учествовао је др Дарио Видојковић са Катедре за новију историју Универзитета Регензбург, чији је допринос промјени дефиниције вјероватно и највећи. Он је успоставио директни контакт са др Никол Ваифен која је задужена за односе са јавношћу у Издавачкој кући "Дуден" којој је предочио аргументацију у прилог промјени одреднице усташа.

- У писму др Ваифену навео сам као извор њемачку "Енциклопедију националсоцијализма" из 2007. године гдје се много детаљније и чињенично говори о томе шта је био усташки покрет у вријеме Независне државе Хрватске (НДХ). Вјероватно су овај, али и други доступни извори, били основа за измјену првобитне одреднице о усташама у Дуденовом ријечнику, тако да је то са једног ретка проширено на 3,5 ретка са додата три врло битна елемента: да је ријеч о хрватској фашистичкој организацији, да јој је циљ била етничка хомогенизација Хрватске и да су извршена масовна убиства Срба, Јевреја и Рома. Иако нема ријечи геноцид, то је значајан позитиван помак. У ствари, то је први корак на путу признавања почињеног геноцида над српским народом у вријеме НДХ и заустављања увелико започете ревизије историје и догађаја из Другог свјетског рата - каже др Дарио Видојковић.

Др. Дарио Видојковић (десно) са Снежаном Миљанић, генералним конзулом и Драгашем Гардашевићем у Генералном конзулату Србије у Минхену (Фото: vesti-online.com)

Сљедећи корак, према мишљењу Дарија Видојковића, јесте доношење одговарајућих резолуција и одлука у народним скупштинама Србије и Републике Српске о почињеном геноциду НДХ над Србима.

Извор: vesti-online.com