latinica  ћирилица
20/07/2016 |  21:17 ⇒ 22:47 | Аутор: СРНА

Ердоган: Мали дио оружаних снага учествовао у покушају пуча

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да је само мали дио оружаних снага био укључен у неуспјели војни пуч, те додао да није познато колико људи је тачно учествовало.
Реџеп Тајип Ердоган (Фото: epa/Turkish Presidental Press Office) -
Реџеп Тајип Ердоган (Фото: epa/Turkish Presidental Press Office)

"Јасно је да је то мањи дио оружаних снага. Терористичка организација која је у мањини покушала је да доминира већином", рекао је Ердоган за канал Ал џазира, преведеном на енглески језик.

Ердоган је оптужио муслиманског свештеника Фетулаха Гулена, који живи у САД, да стоји иза покушај војног удара.

Турски предсједник редовно назива Гулена и његове присталице у Турској и иностранству као "терористичком организацијом".

У главном граду Турске, у току је састанак Владе Републике Турске, којим предсједава Ердоган. Ердоган је данас предсједавао и сједницом Националног безбједносног вијећа .

МОГУЋА ВЕЗА ИЗМЕЂУ ПИЛОТА И ПОКРЕТА ГУЛЕН?

Турски предсједник je изјавио да би могла постојати веза између пилота који су оборили руски авион прошлог новембра и Гулен покрета, те додао да су у покушај неуспјелог државног удара можда биле укључене и неке стране државе.

"Двојица пилота који су оборили руски авион притворени су у вези са државним ударом. Они би могли имати везе са организацијом Гулен, али у овом тренутку још немамо јасне доказе за то, то ће установити суд ", рекао је Ердоган за Ал џазиру.

Он је рекао да су неке стране земље можда биле укључене у покушај државног удара у коме је погинуло око 300 људи, а неколико стотина је повријеђено.