latinica  ћирилица
20/07/2016 |  19:26 | Аутор: Агенције

Њујорк тајмс: Клинтоновој 75 одсто шансе за побједу

Највјероватнији кандидат Демократске партије Хилари Клинтон има 75 одсто шансе да порази републиканског кандидата Доналда Трампа на предсједничким изборима.
Хилари Клинтон (фото: © AP Photo/ Carolyn Kaster) -
Хилари Клинтон (фото: © AP Photo/ Carolyn Kaster)

То је пренио Њујорк тајмс.

Њујоршки лист наводи да је Клинтон далеко од сигурне побједе, пошто су њене шансе да изгуби исте као вјероватноћа да просјечан кошаркаш из НБА лиге промаши слободно бацање.

Портал статистичара Нејта Силвера, који је на претходним изборима прецизно предвиђао побједника, процјењује је да Клинтон има 61,8 одсто шансе за побједи на изборима, док Трамп има 38,1 одсто шансе.

Тај портал је крајем јуна процјењивао да Клинтон има 80 одсто шансе за побједу на новембарским изборима, али је онда низ догађаја повећао Трампове шансе, попут убиства полицајаца у Даласу и објављивања имена његовог потпредсједничког кандидата, што је милијардеру донијело публицитет.

На шансе за побједу кандидата могу да утичу важни догађаји у кампањи као што је конвенција Републиканске партије која је сада у току. Конвенција Деморкатске партије и објава ко ће бити кандидат Хилари Клинтон за потпредсједника, тек треба да услиједе.