latinica  ћирилица
20/07/2016 |  18:57 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Договор око усаглашеног механизма координације није на видику (ВИДЕО)

Иако се мјесецима састајало, расправљало и договарало око усаглашавања једног од кључних докумената који би требало да убрза европски пут БиХ- договора око усаглашеног механизма координације нема ни на видику.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Подсјећамо да је Савјет министара, након тајне сједнице, грађане БиХ увјеравао да је механизам координације усаглашен. Данас смо сигурни да то баш и није тачно.

Премијерка Жељка Цијановић сматра да ће координације бити када се усагласе све стране. Све док политичко Сарајево захтијева да Српска одустане од консензуса и тиме отвори врата прегласавању - механизам неће бити усаглашен.

Овај документ требало би да омогући боље функционисање сложеног политичког система у којем би свим нивоима власти било загарантовано да се понашају у складу са својим уставним овлашћењима. Одлука о систему координације процеса европских интеграција БиХ треба да допринесе постизању једног гласа којим БиХ наступа према институцијама ЕУ.

Европски званичници јасни у својим порукама - механизам координације мора заступати интересе свих и ничији став се не смије игнорисати. А управо то су нелегалним усвајањем механизма координације урадили у Савјету министара - због чега до данас није постигнут договор око кључних питања.

Сат откуцава. Грађани чекају, а механизам одавно закочен. Чини се да европски пут БиХ никада није био даљи. А како и не би био, када су пресједавајући Денис Звиздић и министри у Савјету министара, на самом старту, покушали да европски пут поплочају преварама.

- Ево пола године смо се бавили да поправимо оно што су они покварили када су онако на силу и фалсиификовано, да тако кажем, усвојили механизам координације али су се ипак вратили за преговарачки сто када су видјели шта су урадили. Говоримо о периоду када је Савјет министара онако усвојио преко ноћи и послао у Брисел, рекавши да је то апликација и да су сви услови ту - каже премијерка Српске Жељка Цвијановић.

Подсјећамо да је умјесто договора и сагласности Српске, 26. јанаура тајно усвојен спорни текст механизма кординације. Само четирти дана послије предсједавајући Денис Звиздић састаје се са ентитетским премијерима Жељком Цвијновић и Фадилом Новалићем - у Бањалуци. За сходно није сматрао да им каже да је механизам у Савјету министара већ усвојен. Влада Срспке одмах је реаговала - упозоравајућу да се оваквим механизмом централизује европски процес у БиХ, потпуно негирају институције Српске у доношењу одлука , као и да се улога ентитетских премијера у ЕУ процесима додјељује замјеницима предсједавајућег Савјета министара. 

Игор Давидовић, бивши амбасадор БиХ у Бриселу и актуелни савјетник предсједника НСРС сматра да одлука представља преседан у начину одлучивања. Каже да она на мала врата уводи Владу БиХ која ће бити надређена свим другим нивоима, дакле и Републици Српској те да то није уставно ни законито. 

- Немамо намјеру да са њима полемишемо о тој теми, јер у Уставу све пише и они нису у праву. Све остало су политичка оправдања, а овдје оправдања нема, нити га може бити. Има још мало времена да се механизам координације побољша, да би то била заједничка одлука, иначе ће Европа схватити да се десила подвала - каже предсједник Републике Српске Милорад Додик.

За Звиздића и Новалића, упркос примједбама, у тексту ништа није било спорно.

- Налазимо се у фази разговора односно да је Савјет министара усвојио механизам кординације и остајемо при томе да је добро али да прихватимо одређене сугестије - каже Звиздић.

- Мислим да немамо неких претјерано великих разлика и мислим да смо на добром путу да ово питање ставимо иза себе - каже Новалић.

Од Звиздићеве одлуке, још спорније је било то што су за овакав механизам гласали министри Игор Црнадак, Драган Мектић и Мирко Шаровић, а да нису поставили питање опште сагласности у БиХ о механизму координације. Тада су тврдили да усвојени механизам није штетан по Српску.

Тада су тврдили да механизам није штетан по Српску и да је зато усвојен - данас по већ познатом сценарију мишљење прилагођавају актуелној ситуацији - а одговорност пребацују на друге. Механизам ипак није усвојен.

- Помињало се да смо у самом финишу, да је преостао један или два корака. Не бих прогнозирао да ли ће механизам координације бити усвојен брзо или не - каже Шаровић.

Иако су након тајног усвајања механизма координације у Савјету министара многи тврдили да у њему нема ништа спорно и да се диже превелика галама данас је јасно да спорних питања и те како има. Јасно је то и Европској унији у којој нису сви дали зелено свјетло БиХ поручивши да код механизма координације морају бити заступљени интереси свих и ничији став се не смије игнорисати.

- Наравно да је важно имати механизам који ће бити дјелотворан, транспарентан и који ће укључити све нивое власти - истакао је Ларс Гунар Вигемарк, шеф Делегације ЕУ у БиХ.

Српска је пружила руку Европи али с јасним ставом -приоритет заштитити аутономију Српске.

- Подсјетио сам европске парламентарце како је усвојен механизам координације, због чега ни до данас није постигнут договор о том питању. Желимо да и у механизму координације уградимо најбоља европска рјешења, онако како су то ријешиле и остале децентрализоване земље Европске уније - каже предсједник Српске.

Шест мјесеци након тајне сједнице Савјета министара поставља се питање - да ли српски министри знају за које су закључке дизали руке тада, ако данас и сами признају да механизам координације није усаглашен. Најбоље је, каже премијерка Цвијановић да се сада сви, након што су одигране "европске роле" и предата апликација, врате стварном послу и дефинишу механизам коодринације који може да заживи, јер ће тако помоћи и себи и ЕУ.