latinica  ћирилица
20/07/2016 |  18:02 ⇒ 22:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска нема снагу да блокира Србију ни неколико мјесеци

Хрватска нема снагу да блокира Србију ни неколико мјесеци, а камоли деценијама, како најављују појединци, оцијенио је данас професор Факултета политичких наука у Загребу Дејан Јовић.
Дејан Јовић - Фото: B92
Дејан ЈовићФото: B92

Јовић је за телевизију Б92 рекао да би опасност по европски пут Србије ипак могла да представља ситуација у којој би се Хрватској придружило још земаља.

Разлог за блокирање, навео је, може бити било која тема, па чак и ситуација у којој не постоји конкретан разлог, јер је то могуће по важећим правилима ЕУ, које захтјевају сагласност свих чланица.

"Не мислим да је то дугорочно одрживо, ако је земља која блокира једина страна, али ако се створи атмосфера у којој више земаља не жели проширење, онда ће они толерисати ту земљу, макар она немала разлог", рекао је Јовић и као примјер навео то што Грчка већ годинама блокира Македонију.

Јовић је навео да се Хрватска прецијенила, додајући да је опасно да земље лоше процјене колико заиста моћи имају.

Оцијенио је и да се на политичкој сцени Хрватске на позицијама појавило неколико оних са десне маргине, који тако "лијече личне фрустрације".

Јовић наводи да би "Србија вјероватно понашала исто као и Хрватска" и додао да Европска унија прави велику грешку у својој политици проширења и одуговлачењем.

"Она би морала да се шири гдје може, када може, а овде сада постоји расположење за то. Балкан тренутно није никакав проблем, ни безбједносни, ни економски. Погрешна је била и политика пуштати једну по једну земљу, умјесто да су груписане", навео је Јовић.