latinica  ћирилица
20/07/2016 |  17:31 | Аутор: РТРС

МОК покренуо "привремене мјере" против руских спортиста

Извршни одбор Међународног олимпијског комитета покренуо је "привремене мјере" против руског спорта. На састанку којем је предсједавао Томас Бах, установљено је да су налази извјештаја независне особе, канадског професора Ричарда Мекларена, шокантни и да "представљају напад на интегритет спорта и Олимпијских игара".
Међународни олимпијски комитет (Фото: Wikipedia/Nizar Kerkeni) -
Међународни олимпијски комитет (Фото: Wikipedia/Nizar Kerkeni)

"Стога, МОК неће оклијевати да уведе најстроже санкције против умјешаних појединаца или организација", рекао је Томас Бах.

ИО МОК изразио је захвалност "независној особи, уз подршку настојањима Ричарда Мекларена да настави и заврши започет рад.

Што се тиче учешћа руских спортиста на Олимпијским играма у Рију, МОК ће детаљно процијенити Извјештај и разматрати правне опције укључујући и колективну забрану за све руске спортисте, али и "право на индивидуалну правду".

МОК је покренуо привремене мјере које подразумијевају да МОК неће организовати, нити дати подршку било каквом спортском такмичењу у Русији, укључујући припреме за Европске игре 2019. године.

МОК неће издати акредитације за Рио 2016. било ком члану Руског олимпијског комитета или другој особи која је поменута у Извјештају.

МОК ће покренути истрагу, укључујући форензичку истрагу, о свим руским спортистима који су учествовали на ЗОИ у Сочију, као и њиховим тренерима, званичницима и помоћном особљу. Основана је и Дисциплинска комисија, која ће наметнути све одговарајуће санкције.

МОК позива међународне савезе зимских спортова да се суздрже од учешћа на такмичењима која се одржавају у Русији, укључујући Свјетска првенства и Свјетске купове, због сумњи у манипулацију узорака за вријеме ЗОИ у Сочију.

Те мјере биће на снази до 31. децембра 2016. године, а ИО ће их поново разматрати на састанку у децембру ове године.

С обзиром на то да је МОК невладина организација и да руско Министарство спорта и остале њему подређене организације нису у домашају МОК-а, резултати истраге биће прослијеђени Унеску (UNESCO) и Вади (WADA) за даље мјере и акције.

ИО МОК тражи од Ваде (Свјетске антидопинг агенције) да у току 2017. године организује Ванредну свјетску конференцију о допингу.

МОК је основао и Дисциплинску комисију која ће утврдити чињенице и заказивати саслушања, у складу са Олимпијском повељом.