latinica  ћирилица
20/07/2016 |  16:58 ⇒ 17:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Исламска држава пријети ОИ и Бразилу

У сусртет Олимпијским играма у Рију де Женеиру, осим опасности од зика висруса и високе стопе криминала, нову безбједносну пријетњу упутила је Исламска држава.

Група џихадиста из Бразила обећала је вјерност Исламској држави, објавила је СИТЕ, група за мониторинг друштвених мрежа екстремиситичких и нацистичких организација.

Преко апликације Телеграм, коју џихадисти користе за комуниакцију, група Ансарал-Килафах Бразил објавила је поруку подршке Абубакиру ал Багдадију, једном од водећих људи ИД и званично се обавезала на вјерност тој организацији.

До истих податак дошла је и бразилска обавјештајна служба (АБИН).

- Истражујемо све могуће сигурносне пријетње, али за сад немамо сазнања да ли је та организација заиста пријетња Олимпијским играма - стоји у сопштењу АБИН-а.

Ово је први пут да је нека екстремистичка група из Јужне Америке обећала вјерност ИД, мада се о нападима џихадиста током Олимпијаде већ говорило и то у Француској, када је Кристоф Гомар, шеф француске обавјештајне војне службе, рекао пред скупштинским одбором да служба има сазнања о могућем нападу исламиста на тим те земље.

Амерички државни секретар Џон Кери недавно је рекао да су учестали напади ИД посљедњих недјеља посљедица чињенице да је та организација "у бјекству". Такође, Кери тврди да су исламисти изгубили између 40 и 50 одсто територија у Сирији и Ираку које су контролисали.

Аналитичари вјерују да ће се појединачни напади, попут оног у Ници, наставити и у наредном периоду, те да би могли бити још смртоноснији.

И сами џихадисти потврђују да имају спремне "спаваче" у цијелом свијету.

- Свакога дана јављају нам се људи који желе да дођу у калифат, али им ми кажемо да остану у својим земљама, сачекају и ураде нешто тамо - рекао је у једном инетрвјуу неименовани џихадиста.

У Рију мјере безбједности подигнуте на максимум

Више од 7,5 милона карата је породато за Олипијске игре, а очекује се да ће у Бразил почетком августа доћи пола милиона људи.

Да би обезбиједили учеснике и госте Олимпијаде, бразилска полиција, основала је БОПЕ - специјални полицијски батаљон. Ова група најобученијих специјалаца већ недјељама "чешља" фавеле на ободима града у којима се крије велики број нарко банди.

Током Олимпијаде биће ангажовано 47.000 полицајаца и 38.000 војника, што је двоструко више него прије четири године у Лондону, објавиле су бразилске власти.