latinica  ћирилица
20/07/2016 |  16:49 | Аутор: sputniknews.com

У 2015. рекордан број терористичких напада у ЕУ

Европска полицијска агенција Европол саопштила је данас да је у 2015. години забиљежен рекордан број планираних, спријечених и извршених терористичких напада у чланицама Европске уније, при чему је највећи број напада пријавила Велика Британија.
Минут ћутања за погинуле у Паризу - Фото: АП
Минут ћутања за погинуле у ПаризуФото: АП

У извјештају Европола се наводи да је прошле године извршено 211 терористичких напада, што је највећа бројка откад је 2006. године почела да се води евиденција, пренио је британски Би-Би-Си.

Од тог броја, највише напада се догодило у Уједињеном Краљевству, односно 103, иако је већина њих забиљежена у Сјеверној Ирској.

Највише хапшења терориста у ЕУ се односи на џихадисте, навео је Европол у свом извјештају "Ситуација и трендови тероризма у ЕУ".

Полицијска агенција ЕУ је додала и да је током прошле године у блоку ухапшено укупно 687 људи због повезаности са џихадистима, од којих је 94 одсто њих на суду проглашено кривим.

Европол је такође упозорио да би ИД могао да “посвети више пажње нападима у иностранству“ пошто се нашао под великим притиском НАТО-а у Сирији и Ираку.

Та агенција је навела и да би регрути ИД-а могли да усмјере пажњу на сиријске азиланте и да их у кратком року радикализују, као и да у Сирији и Ираку стасава нова генерација бораца те терористичке организације.