latinica  ћирилица
20/07/2016 |  16:06 ⇒ 17:13 | Аутор: РТРС

Изабрана најљепша туристичка фотографија Требиња (ВИДЕО)

Проглашењем најбољих фотографија завршен је први конкурс "Најљепша туристичка фотографија Требиња 2016.", који је покренула Туристичка организација Града Требиња у сарадњи са Фото-кино клубом.
Туристичка фотографија Требиње - Фото: РТРС
Туристичка фотографија ТребињеФото: РТРС

Изложба је постављена у Дучићевој улици, а на конкурс се пријавило тридесетак аутора са 89 радова. Најбољу фотографију, по мишљењу жирија, направио је Живко Драпић. Друго мјесто припало је Нермину Смајићу, а треће Радовану Дангубићу. На фотографијама су углавном препознатљиви мотиви Требиња, а интересантно је да су аутори не само Требињци, него туристи из свих крајева. 

Најбоља фотографија приказује Требиње у ноћним сатима, а снимљена је из ваздуха. Аутор каже да је имао намјеру да прикаже посебну атмосферу и изглед града, који ишчекује васкршње јутро.

- Фотографија је сликана апаратом са беспилотном летјелицом. Имам панорамске снимке града који имају вишемилионске прегледе - каже аутор најбоље фотографије Живко Дангубић.

Аутори, углавном аматери, фотографисали су најпрепознатљивије мотиве Требиња. Било је и оних који су се одлучили за нешто другачији изглед своје туристичке разгледнице.

- Ја сам послала фотографију са купалишта да не би била са класичним мотивима. Фотографијом се бавим однедавно, ово ми је први конкурс и веома ми значи посебна похвала - каже Јелена Денда, која је освојила специјалну награду жирија.

С обзиром на то да ће неке од фотографија с конкурса бити штампане у туристичким проспектима и промо метријалима, жири је, осим мотива и идеје  оцјењивао и техничке елементе.

- Мотиви су углавном класични, али издвојиле су се одређене фотографије из необичних углова, са посебним свјетлом - каже члан жирија и предсједник Фото кино клуба Требиње Славенко Вукасовић.

Најбољи промотери Требиња су туристи, зато посебно радује чињеница да је на конкурс пристигло више радова посјетилаца са стране него Требињаца, истичу у Туристичкој организацији. Природне љепоте и други садржаји туристичке понуде, који су предствљени на њиховим фотографијама биће дио будућих каталога.

- На свим представљањима, сајмовима, берзама, фото представља су доминантан фактор у презентацији туститичких локакција у нашем граду. Уз фото представљања лакше се промовише туриститчка понуда Требиња - каже Жарко Вицо из ТО Требиње.

Изложба најљепших туристичких фотогорафија наредних пет дана красиће најпрометнији дио Дучићеве улице, уз чувене платане.