latinica  ћирилица
20/07/2016 |  15:54 ⇒ 17:19 | Аутор: РТРС

И. Сарајево: Повећан број новорођенчади (ВИДЕО)

У првој половини ове године у Болници Источно Сарајево рођено је 236 беба, што је за 15 више у односу на исти период лани.

Међу породиљама је највише прворотки, али је и све више парова који се одлучују на треће дијете. 

Без обзира на лоше искуство током првог порода, Невена Ђокановић није много чекала на проширење породице. Осим што је сину подарила сестру, пресрећна је што је након царског реза, искусила и предности природног порода.

- Одлучили смо се на проширење породице. Прва беба рођена је царским резом а друга природно, брзо - каже Ђокановићева.

У Болници Источно Сарајево, поред тога што број новорођених расте, све је више жена које се одлучују и на трећу трудноћу.

- Имали смо у овој години и трудницу која је родила и пето дијете, па чак и трудницу која је родила шесто дијете, али то су појединачни примјери. Оно што смо моје колеге и ја примијетили је да се све већи број жена одлучује за трећу трудноћу - каже Синиша Зубић, начелник Гинеколошко-акушерског одјељења.

Једно од ријетких мјеста у Српској које биљежи позитиван природни прираштај јесте и општина Источно Ново Сарајево. Свјесни да највеће богатство чине становници, руководство локалне заједнице проводи пронаталитетну политику.

- То је 100 КМ за прворођено дијете, 200 за друго и 400 КМ за треће рођено дијете. Дајемо подршку и вантјелесној оплодњи тако што суфинансирамо са 2000 КМ сваки трећи покушај вјештачке оплодње -каже Љубиша Ћосић, начелник општине.

Ове године у Болници Источно Сарајево, забиљежен је и рекордан број порода и то баш на Дан жена – 8. марта рођено је 11 беба, највише од постојања породилишта. У овој здравственој установи вјерују да ће изградњом новог објекта лијепих вијести бивати све више.