latinica  ћирилица
20/07/2016 |  15:36 ⇒ 15:46 | Аутор: РТРС

УО БХРТ: Судбина јавних РТВ сервиса крајње неизвјесна

Управни одбор БХРТ у данашњем саопштењу наводи да је након јучерашњег одбијања измјена и допуна Закона о јавном РТВ систему БиХ од свих посланика из Републике Српске на Представничком дому ПС БиХ, судбина јавних РТВ сервиса крајње неизвјесна.
БХРТ - Фото: РТРС
БХРТФото: РТРС

Како наводи УО БХРТ, одбијањем да се озакони договорени начин наплате РТВ таксе уз рачуне за електричну енергију, јавни сервиси у БиХ остали су без прихода и ово представља увод у убрзани финансијски колапс.

"Неусвајањем закона, финансијски су погођена сва три сервиса, а нарочито БХРТ. Модел наплате преко рачуна за фиксне телефоне престао је да важи крајем јуна, али чак и ако доминатни телеком оператори продуже овај начин наплате, тиме се тешко може обезбиједити финансирање три јавна сервиса, јер се број претплатника фиксне телефоније смањује из дана у дан. Према важећем Закону, БХРТ нема утицај, нити ингеренције над службама које обављају наплату путем инкасаната, јер се оне налазе у јавним сервисима ентитета.

Без адекватног модела наплате РТВ таксе, БХРТ неће бити у стању да исплаћује ни минималне плате заосленима, нити  да извршава редовне обавезе чиме је већ угрожена реализација програма, што би, на крају, могло довести до потпуног гашења канала.

Најновија ситуација, на коју руководство БХРТ-а упозорава већ дуже вријеме, превазилази могућности пословодства и Управног одбора БХРТ-а. Од 2013. године, Одбор система је предлагао више рјешења како не бисмо дошли у садашњу ситуацију.

Управа, пословодство и сви зпослени БХРТ-а, чине огромне напоре и одрицања да одрже програмску функцију и да испуне своје законске обавезе, али одговорност за судбину јавних сервиса налази се у рукама оних представника власти који су ускратили подршку да се пронађе рјешење за стабилно финансирање", наводи УО БХРТ.