latinica  ћирилица
20/07/2016 |  15:03 ⇒ 17:12 | Аутор: РТРС

Почела берба дувана у Семберији (ВИДЕО)

У Семберији је почела берба дувана нешто раније него што је то уобичајено.
Берба дувана - Фото: РТРС
Берба дуванаФото: РТРС

Иако је садња на 265 хектара каснила због неповољних временских прилика, а град нанио штете у селима Загони и Ковачићи, дуван се опоравио захваљујући киши. Произвођачи очекују добар род, а у Дуван а.д. који кредитира производњу, надају се да ће откупити планиране количине од око 350 тона. 

Киша је дошла у прави час и спасила дуван, чији је пораст заустављен због високих температура, а појавиле су се и ожеготине на листовима. И произвођачи који су претрпјели штете од града надају се добром роду.

- Претходних дана биле су јаке жеге, тад је био мало пожутио, али му је добро дошла ова киша па се надамо да ће бити нешто - каже Живојин Ристановић, произвођач дувана из Загона.

Срећа у несрећи произвођачима који су претрпјели штете од града јесте што су осигурали производњу па су већ наплатили штету.

Подбир ће бити завршен до краја мјесеца, након чега предстоји зарезивање цвасти дувана и прскање, што значајно доприноси квалитету и квантитету дувана.

Будући да су усјеви у бољем стању него прошле године, у Дувану рачунају да ће од 78 коопераната откупити планиране количине. Просјечан род од 1.500 кг по хектару очекује и на властитим парцелама.

- Дајемо аванс људима за бербу дувана и све је уредно. Очекујемо између 300 и 350 тона дувана у откупу - каже директор а.д. Дуван.

Дуван планира да највећи дио овогодишњег рода преда купцима из Бугарске и Црне Горе. Откупна цијена је иста као и прошле године. Просјечна цијена са подстицајима локалне заједнице и ресорног министартсва је 3,90 фенинга по килограму. Дуван додатно стимулише произвођаче који произведу више од 1.200 кг по хектару, са 30 фенинга по кг предатог дувана. Очекује се да ће сви произвођачи ове године испунити услов за стимулацију.