latinica  ћирилица
20/07/2016 |  15:00 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Како је љетњи биоскоп посвађао умјетнике и Славка Вучуревића? (ВИДЕО)

Посљедњих дана друштвене мреже и портали који прате актуелности у Требињу усијали су се од коментара након што је градоначелник Славко Вучуревић из свог кабинатеа избацио глумицу Марију Ђајић.
Марија Ђајић - Фото: РТРС
Марија ЂајићФото: РТРС

Идеја ове младе умјетнице да се простор бившег љетног биоскопа у Старом граду очисти и претвори у мултифункционалну позорницу, на крају се претворила у праву аферу.

Проблем је  чини се, настао тамо гдје се проблеми најчешће стварају- у неразумијевању. Док су млада глумица и њене колеге умјетници огорчени због оваквог поступка градоначелника, из градске управе кажу - подржавамо овакве идеје, али не може се ићи мимо институција и правила која се односе на кориштење јавних простора.

Жељела сам да ме градоначелник саслуша, да покаже разумијевање за нашу идеју да отворимо једну мултифункционалну љетну позорницу али то се није десило - каже Марија Ђајић, која је недавно путем Фејсбука иницирала акцију да се очисти одавно запуштени простора љетњег биоскопа.

- Рекла сам да сам ја то чистила, да смо ми то очистили и да не намјеравам тек тако да изађем из тог простора, али не у смислу да му пријетим да је то моје, него да саслуша које приједлоге имамо ми, јер ми смо компетентни - каже Ђајићева.

Каже да јој је Вучуревић рекао да Градска управа намјерава да ревитализује тај простор, и питао за њен закључак. Незадовољан одговором -затражио је да оде.

- Викао је да изађем, након што сам ја рекла да нећу, вјероватно сам га изиритирала да је устао, отворио врата и грмило је колико је викао да изађем напоље - каже Ђајићева.

Њено саопштење о овом догађају објављено на порталима подигло је праву буру реакција - од критика на рачун још једног оваквог Вучуревићевог поступка, до жестоких замјерки самој глумици због начина на који она, како кажу коментари, жели да уђе у јавни простор. Маријину идеју подржавају и младе колеге -умјетници.

- То није само Маријина прича, то је прича свих нас. Замислите да ми овдје имамо простор да једну ноћ играмо перформанс, једну ноћ изложбу - каже Милош Лучић, студент глуме.

Ненајављено, на Маријину конференцију за новинаре дошли су представници надлежног градског одјељења. Они су, потврдила је то и Ђајићева, свесрдно помогли недавну акцију. Али, кажу, за све даље планове са било којим јавним простором, па и овим, постоји законски пут.

- Ми смо јој говорили да се писмено обрати са захтјевом, она то није учинила. Ми подржавамо овакве идеје, али све треба да иде кроз институције - каже Мирослав Бакоч, начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове.

Љетни биоскоп на зидинама Старог града, које су и заштићени споменик културе, од осамдесетих година прошлог вијека служи као депонија и стјециште наркомана. Овакав епилог никоме не служи на част. Ни градоначелнику који одавно највљује, а ништа не предузима за санацију овог простора, ни умјетницима који су заборавили да смо ипак земља бирократије. Овако се најприје позитивна и здрава прича о љетном биоскопу непотребно претворила у право позориште.