latinica  ћирилица
20/07/2016 |  14:45 ⇒ 22:52 | Аутор: СРНА

Крсмановић: Двије трећине грађана жели промјену локалне власти

Кандидат за начелника општине Фоча Здравко Крсмановић представио је данас резултате истраживања јавног мњења, према којима би 51 одсто анкетираних лица гласало да он буде први човјек општине.
Здравко Крсмановић - Фото: СРНА
Здравко КрсмановићФото: СРНА

Истраживање за Независни демократски институт обавио је "Ипсос" из Сарајева, од 10. до 25. јуна, а њиме је обухваћено 1.500 грађана Фоче.

Крсмановић, који је потпредсједник НДП-а, нагласио је да је истраживање показало да 74 одсто Фочака жели промјену локалне власти, те да исти проценат испитаних сматра да је незапосленост највећи проблем становника ове општине.

"Фоча је специфична јер три највеће политичке партије - СДС, СНСД и ДНС држе власт у општини, а након четири године њихове владавине двије трећине грађана жели промјену", навео је Крсмановић, који је и посланик у Народној скупштини Републике Српске.

Он је истакао да је велики број људи неопредијељен за коју политичку партију ће гласати, те да СНСД, НДП и СДС имају подршку од по 10 одсто испитаних, а ПДП и ДНС по шест одсто.

"Људи још нису видјели програме и чекају да их странке представе, док су им кандидати познати", рекао је Крсмановић, који се, због забране НДП-у од ЦИК-а БиХ, кандидовао испред СРС Републике Српске.

Он каже да ће резултати истраживања послужити НДП-у за израду програма, у којем ће приоритет бити рјешавање незапослености, подстицаји за запошљавање и сарадња са компанијама које од раније показују заинтересованост за улагања.

Према истраживању које је представио Крсмановић, а које је обављено "лицем у лице" и путем телефона, за актуелног начелника општине Фоча Радисава Машића гласало би 16 одсто испитаних.

Истраживање је обављено прије званичне објаве кандидата, па је бирачима, умјесто Миливоја Достића, испред СДС-а понуђен Вукан Станковић, за којег се опредијелило шест одсто, а испред СНСД-а Синиша Голијанин, којег би подржало седам одсто анкетираних.