latinica  ћирилица
20/07/2016 |  14:33 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

СМ сутра о успостављању координационог тијела за борбу против тероризма

Савјет министара БиХ требало би сутра да разматра Приједлог одлуке о успостављању координационог тијела за борбу против тероризма у БиХ.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Влада Републике Српске одбацила је раније овај приједлог, захтијевајући од министара из Српске у Савјету министара БиХ да не подрже тај документ и да инсистирају на спровођењу и унапређењу борбе против тероризма искључиво у оквиру постојећих институција и агенција утемељених на закону.

Затражено је од министара из Српске у Савјету министара БиХ да се уздрже од активности које би водиле ка реорганизацији система безбједности у БиХ и ентитетима супротно Уставу и законима БиХ, уставима и законима ентитета и Статуту и законима Дистрикта Брчко.

Влада Српске је оцијенила као правни и политички преседан покушај успостављања координационог тијела, наводећи да би то довело до озбиљног нарушавања постојећих модела координације и сарадње између полицијских и безбједносних агенција у БиХ који су дефинисани законом.

Влада Републике Српске сматра неуставним и незаконитим рјешења из Приједлога одлуке, којим је предвиђена надлежност координационог тијела да, између осталог, предлаже промјене у правном и институционалном оквиру у безбједносној области у БиХ.

Савјет министара разматрао је на прошлој сједници Приједлог одлуке о успостављању координационог тијела за борбу против тероризма у БиХ, а министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је да је договорено да ће коначна одлука о томе бити донесена "након разматрања одређених најављених примједби и сугестија".

Пред министрима ће се на сутрашњој сједници наћи и нови текст Приједлога одлуке о формирању тијела за надзор над провођењем Стратегије БиХ за превенцију и борбу против тероризма и њом предвиђених акционих планова.

На дневном реду је и информација у вези са прегледом стања у области борбе против прања новца с циљем хармонизације система спречавања прања новца и финансирања тероризма са стандардима и препорукама Радне групе за финансијске мјере против прања новца - ФАТФ.

Савјет министара БиХ размотриће Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Правобранилаштву БиХ и Нацрт документа оквирног буџета институција БиХ за период од 2017. до 2019. године.

На дневном реду је и информација о директним страним улагањима у БиХ и новом тексту Извјештаја о активностима Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ на промоцији директних страних улагања у БиХ у 2015. години, Пројектном задатку за Оквирну стратегију за привлачење и промоцију страних директних инвестиција 2016-2020.

Министри ће размотрити и Приједлог програма јавних инвестиција/развојно-инвестициони програм институција БиХ 2017-2019.

Почетак сједнице заказан је за 11.00 часова.