latinica  ћирилица
20/07/2016 |  14:05 ⇒ 22:52 | Аутор: РТРС

"Толкин у кладионици"

У јавности ових дана циркулише писмо које је свјетска асоцијација приређивача игара на срећу - Remote Gambling Association (RGA) – упутила Министартву финансија Републике Српске и Републичкој управи за игре на срећу, поводом намјера Министарства финансија да уведе порез на добитке, као и да додатно опорезује поједине врсте игара на срећу, пише портал "СрпскаOnline"
АЛПИС, лого - Фото: илустрација
АЛПИС, логоФото: илустрација

Како наводе, генерални директор RGA  Клајв Хаксвуд у писму упозорава на лоше ефекте примјене оваквог модела опорезивања као и на то да је модел опорезивања игара на срећу који се припрема у Републици Српској некомпатибилан са регулативама Европске уније у овој области.

Превод писма је у форми плаћеног огласа објављено у Независним новинама у понедјељак од стране Асоцијације легалних приређивача игара на срећу (АЛПИС), организације регистроване у Бањалуци чији чланови и оснивачи су три компаније које се баве играма на срећу –  Mozzart, Meridian и Premier.

На званичној интернет страници АЛПИС-а се каже да је ова организација формирана „у циљу подизања укупних стандарда пословања, борбе за очување и унапређење домаће индустрије игара на срећу и побољшања партнерског односа приређивача игара на срећу са надлежним органима Републике Српске“, као и „настојање да се чињеницама и представљањем стварног стања спријече паушалне и безразложне критике које у јавности, веома често, индустрију игара на срећу представљају у негативном контексту, а посредно и све запослене у овој индустрији.“

Тајминг и начин објављивања овог писма у форми закупљеног простора у једном од најтиражнијих дневних листова у Српској указују да се овде не ради о беневолентној бризи за општу добробит и добар глас кладионичара, него о одређеној врсти притиска на законодавне институције у Републици Српској.

Тешко је одупријети се утиску да АЛПИС не воде компетентни и упућени људи, јер сам поглед на логотип ове асоцијације под којим је објављен превод писма RGA открива немар или слабу писменост одговорних. Наиме, обје верзије логоа, на енглеском и на српском језику, су погрешно написане.

У верзији логоа на српском језику стоји „АЛПИС – Асоцијација легалних приПређивача игара на срећу“, док енглеска верзија гласи „ALGP – Association of Legal Gamling Providers”.

Гамлинг је лик из Толкиновог „Господара прстенова“, па није искључено да је понеко од оснивача АЛПИС-а стигао у Републику Српску из магичног краљевства Рохан након што су силе таме поражене и прогнане из Средње земље.

Иако је Remote Gambling Association озбиљна и уважена организација, поставља се питање квалитета информација које добијају од оваквих, ад хок и самослужећих удружења попут АЛПИС-а, као и колико су, у ствари, „паушалне и безразложне“ критике упућене приређивачима игара на срећу?

Извор: СрпскаOnline