latinica  ћирилица
20/07/2016 |  13:46 ⇒ 22:46 | Аутор: РТРС

Хапшења због малверзација у бањалучкој "Кожари" (ВИДЕО)

Бањалучка полиција ухапсила је три лица због кривичног дјела из области привреде и платног промета.
Кожара у Бањалуци - Фото: РТРС
Кожара у БањалуциФото: РТРС

Како РТРС сазнаје, ухапшени су Стево Сладојевић, Гостимир Ловрић и Неђо Кузмановић, сви из Бањалуке, због сумње да су Фабрику коже у бањалучком насељу Лауш оштетили за 2.719.360 КМ.

Како се наводи у полицијском саопштењу, Сладојевић је, под утицајем већинског акционара фабрике Гостимира Ловрића, злоупотребио службени положај и као директор и предсједник Управног одбора "Кожаре" у корист Неђе Кузмановића потписао Одлуку о продаји дијела имовине у мањој вриједности од стварне.

Некретнину вриједну више од 2,5 милиона марака овим уговором, Сладојевић је Кузмановићу продао за 849.000 марака.

Поред наведеног, Сладојевић је осумњичен да је извршио кривично дјело „Оштећење или повлашћивање повјерилаца“ јер је закључивањем уговора сву имовину предузећа продао Кузмановићу, за поменути износ, који до данас није уплаћен.

Поменутом продајом и изворе прихода које је фабрика имала по основу закупа пренио је на Кузмановића чиме је онемогућио повјериоце да наплате своја потраживања. Међу повјериоцима су Пореска управу РС, Град Бања Лука, Управау за индиректно опорезивање и радници који су на основу правоснажних исправа извршили блокаду жиро рачуна.

Кузмановић и Ловрић такође се сумњиче да су кредит од 200.000 марака намјењен реновирању просторија унутар фабрике, искористили супротно од намјене и тако извршили кривично дјело "Обмана при добијању кредита".