latinica  ћирилица
20/07/2016 |  13:41 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Пуч би могао позитивно да се одрази на српске позиције на Балкану

Неуспио пуч у Турској могао би позитивно да се одразити на Републику Српску и српске позиције на Балкану, ако се Турска због њега удаљи од САД и Запада и приближи Русији, оцијенио је политички аналитичар из Београда Драгомир Анђелковић.
Драгомир Анђелковић - Фото: РТРС
Драгомир АнђелковићФото: РТРС

"Ако се, као што то сада изгледа, Турска због пуча удаљи од САД и Запада и приближи Русији, онда је то за нас повољно. Без обзира на однос Турске са исламистичким елементима њен уплив ће бити локализован на Федерацију БиХ", рекао је Анђелковић.

Он је објаснио да ће Русија свакако инсистирати на подјели сфера утицаја, тако да ће "у таквом односу снага за Србе наступити повољнија ситуација, гдје ће Република Српска бити сигурно заштићена руским утицајем од јачања Турске на Балкану, односно исламистичког уплива".

Анђелковић истиче да би за српске позиције био лош други сценарио, односно ако би Турска потпуно нормализовала односе са САД.

Према његовим ријечима, у том случају, ако би Турска дјеловала заједно са САД, не ограничава се њен утицај само на одређене дијелове БиХ или Косова и Метохије, него се шири на све просторе гдје су присутни Американци.

У том случају је, како је оцијенио Анђелковић, за Републику Српску "ствар много гора и генерално Србију и српски фактор у цјелини".

Анђелковић сматра да је први сценарио изгледнији и да је Турска свјесна да иза удара на турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана стоје САД "или бар дио структура САД".

Он напомиње да је Турска и прије ових догађаја већ повукла неке кораке усмјерене ка еманципацији од превеликог евроатлантског утицаја, као што је смјена Ахмета Давутоглуа, који је "главни англосаксонски експонент у Турској", док је са друге стране почео процес нормализације односа са Русијом.

"Мислим да ће се пуч позитивно одразити на српске позиције, јер за нас није проблем ни исламизам сам по себи, ни то да ли ће Турска бити присутна на Балкану. За нас је много већи проблем када се директно атакују српски интереси и директно угрожава српски простор. Чак секуларни муслимани тесно повезани са Америком за нас могу бити већи проблем од екстремних исламиста повезаних са неком силом која данас није у сарадњи са Америком", рекао је Анђелковић.