latinica  ћирилица
20/07/2016 |  13:38 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

"Проблеми пријете да угрозе наредну туристичку сезону у ОЦ Јахорина"

Члан Предсједништва СДС-а Маринко Божовић изјавио је данас у Источном Сарајеву да нагомилани финансијски проблеми у Олимпијском центру "Јахорина" пријете да угрозе наредну туристичу сезону и позвао Владу Републике Српске да се укључи у њихово рјешавање.
Маринко Божовић - Фото: СРНА
Маринко БожовићФото: СРНА

Подсјећајући да је Јахорина највећи туристички потенцијал Српске, Божовић је навео да су осим дугова које ОЦ "Јахорина" има према УПИ /Удружена пољопривредна индустрија/ Сарајево и који још нису ријешени, на наплату доспјеле обвезнице у износу 15.000.000 КМ које је ОЦ емитовао, а које је откупио ИРБ.

"Оно што Влада Републике Српске мора под хитно да уради јесте да се ријеши питање обавеза према УПИ", рекао је Божовић, који је и посланик СДС-а у Народној скупштини Српске.

Када је ријеч о 15.000.000 КМ ИРБ-а, Божовић види рјешење у њиховом конвертовању у капитал предузећа, с обзиром да ИРБ, објаснио је, није само повјерилац него и власник ОЦ "Јахорина" са 86 одсто капитала.

Према његовим ријечима, на тај начин било би ријешено питање наведеног кредита и створени услови како би "Скијалишта Србије", у складу са ранијим најавама из Владе Српске, укључила Јахорину у своју туристичку понуду.

Оцјењујући да се Влада Српске не укључује у рјешавање проблема ОЦ "Јахорина", Божовић је навео да Влада до сада није исплатила обећаних 300.000 КМ за припрему сезоне 2015/2016.

"С обзиром да би требало да се припремимо за предстојећу туристичу сезону, за шта је потребно између 300.000 и 500.000 КМ, поставља се питање да ли ће та средства бити обезбијеђена?", закључио је Божовић.

Он је позвао Владу Републике Српске и ресорно министарство да информишу јавност како виде будућност Јахорине, као изузетног туристичког и привредног ресурса Сарајевско-романијске регије, од којег директно зависи егзистенција више хиљада људи.

БОЖОВИЋ: "КОМИЛ" УПИСАН У СУДСКИ РЕГИСТАР, ЧЕКА СЕ ПРАВОСНАЖНОСТ

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске и кандидат за начелника општине Источна Илиџа Маринко Божовић изјавио је да је Окружни привредни суд у Источном Сарајеву издао рјешење о упису у регистар Јавног комуналног предузећа /ЈКП/ "Комил" из Источне Илиџе.


Божовић је изјавио да се чека правоснажност овог рјешења. "Овај поступак ће дефинитивно бити окончан у корист оипштине Источна Илиџа јер су сви законски прописи на њеној страни", рекао је Божовић.

Наводећи да је надлежност локалне заједнице да формира своје комунално предузеће, Божовић је рекао да су се власти Источне Илиџе на формирање "Комила" одлучиле ради подизања нивоа комуналних услуга на том подручју.

"Нисмо били задовољни чишћењем ни одржавањем путева, зимским чишћењем путева, одржавањем гробаља и то је, прије свега, разлог због којег смо се одлучили на формирање комуналног предузећа", истакао је Божовић.

Он је подсјетио да је Скупштина општине Источна Илиџа прије одлуке о формирању "Комила" донијела одлуку да ЈКП "Рад" из Источног Новог Сарајева више не врши одвоз смећа са подручја општине Источна Илиџа.

Према његовим ријечима, због кршења ове одлуке и настављања одвоза смећа из Источне Илиџе, комунална полиција издала је више казни ЈПК "Рад".

"Сматрам да су због једне неодговорне политике доведени у незавидну позицију јер је јединица локалне самоуправе, у складу са Законом о локалној самоуправи, надлежна да дођељује овај посао", оцијенио је Божовић.