latinica  ћирилица
20/07/2016 |  13:33 ⇒ 13:36 | Аутор: СРНА

МУП Српске: Замијенити оружне листове

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује да власници оружја за личну безбједност замијене оружне листове чији је рок важења истекао.Законом о оружју и муницији Српске, који је ступио на снагу 12. априла, прописано је да су власници оружја за личну безбједност обавезни да до 31. децембра поднесу захтјев за издавање новог оружног листа.
МУП Републике Српске - Фото: РТРС
МУП Републике СрпскеФото: РТРС

Рок важења оружног листа је 10 година, изузев за лица старија од 65 година којима се издаје са трајним важењем.

Власнику оружја за личну безбједност који до 31. децембра не поднесе захтјев за замјену неважећег оружног листа биће изречена новчана казна од 1.200 до 1.500 КМ и заштитна мјера одузимања оружја, саоштено је из МУП-а.

Из МУП-а Српске позивају грађане да, уколико посједују илегално наоружање, то пријаве најближој полицијској станици позивом на број "122" јер тако неће сносити санкције, односно неће бити покретан прекршајни или кривични поступак против њих.

Законом о оружју и муницији предвиђена је трајна амнестија за грађане који посједују оружје, муницију, минско-експлозивна средства и друго оружје чије је набављање, држање и ношење овим законом забрањено уколико га одмах предају надлежном органу.

Овим законом дата је могућност легализације оружја за личну безбједност до 31. децембра за грађане који посједују оружје, без исправа о оружју, а које према раније важећим прописима није регистровано, уз испуњеност општих и посебних услова за набављање и држање оружја.