latinica  ћирилица
20/07/2016 |  13:27 ⇒ 13:29 | Аутор: Агенције

УН: Сутра прво гласање о Бан Ки Муновом насљеднику

Петнаест амбасадора при савјету безбједности УН сутра ће први пут иза затворених врата гласати о насљеднику генералног секретара УН-а Бан Ки Муна.
Вук Јеремић у УН - Фото: Screenshot
Вук Јеремић у УНФото: Screenshot

Избор између 12 кандидата трајаће дуго, све до октобра, и бити сложен, очекују дипломате.

Кандидовали су се шесторица мушкараца и шест жена.

Осморо их долази из источне Европе, укључујући  Вука Јеремића из Србије, Бугарку Ирину Бокову, главну директорку УНЕСКО-а, и бившег словеначког предсједника Данила Тирка.

Међу кандидатима је и бивша хрватска министрарк спољних послова Весна Пусић.

Из Португала се кандидовао бивши високи повјереник за избјеглице Антонио Гутерес, а кандидата има и из Аргентине и Костарике.

У првом плану су Новозеланђанка Хелен Кларк, највише позиционирана жена у хијерархији УН-а, администраторка УНДП-а и бивша премијерка, те Сузана Малкора, аргентинска министарка спољних послова и бивша шефица Банова кабинета.

Дужност би по принципу географске ротације требало да припадне кандидату из источне Еуропе, а многи се заузимају да то буде жена, што би било први пут.

Листа није још затворена јер би се на њој могао наћи и бивши аустралијски премијер Кевин Руд, као и Бугарка Кристалина Георгијева, запослена у Европској комисији.

На гласању у четвртак амбасадори ће се изјаснити подржавају ли или не поједине кандидате, како би ли подстакли оне који имају најмање изгледа да одустану, иако их на то формално ништа не присиљава.

Сви гласови не вриједе исто, јер пет сталних чланица (САД, Русија, Кина, Велика Британија и Француска) имају право вета.

Могуће је и да се на крају преговора наметне кандидат који је у неком тренутку био блокиран.

Банов претходник Кофи Анан побиједио је тако 1996. успркос два вета Француске.

Систем фаворизује избор кандидата који најмање смета пет велесила, објаснио је један дипломата, додајући да, напримјер, Данило Тирк добро игра на ту карту јер има искуства и нема проблема ни с Русијом нити са Западом.

Коначни избор Савјета безбједности потврдиће  Генерална скупштина УН-а.

Генерална скупштина по први пут је организовала јавна саслушања кандидата на којима су се они могли представити и одговорити на питања дипломата.

Сви кандидати били су и позвани на разговор пред Савјетом безбједности иза затворених врата.