latinica  ћирилица
20/07/2016 |  13:23 | Аутор: РТРС

Документарни филм Б. Лазића "Јадранка" на Демофесту (ВИДЕО)

Филмски програм Демофеста 09, који се одвија у склопу дневних активности, отвориће филм “Јадранка“, посвећен недавно преминулој Јадранки Стојаковић. Нјегова пројекција одржаће се 21. јула у 17 часова, у бањалучком Дому омладине.
Плакат за филм "Јадранка" - Фото: РТРС
Плакат за филм "Јадранка"Фото: РТРС

Једна од највећих музичарки са простора бивше Југославије посљедње године свог живота провела је у старачком дому у Бањалуци. Током овог периода је постепено настајало дирљиво документарно дјело, које, испоставиће се, представља њен посљедњи поздрав многобројним слушаоцима и поштоваоцима.

Бранко Лазић, уредник документарног програма Радио-телевизије Републике Српске, три године је сарађивао са славном кантауторком на стварању топле и личне исповјести једне од најкреативнијих и најживописнијих личности регионалне музике.

“Јадранку нисам познавао прије овог снимања, тј. знао сам за њу као и свако други ко је одрастао у Југославији. Од када је болесна дошла у Бањалуку, са њом је урађено десетине патетичних, површних и носталгичних ТВ прича, које ми се баш и нису допале. Пошто смо практично радили у истој телевизији, желио сам да је боље упознам, и онда сам схватио да постоји могућност да направимо нешто веће и другачије“, објашњава Лазић како је дошао на идеју да Јадранкину животну причу исприча кроз филм.

А материјала за документарац је било и више него довољно. Од достизања славе у некадашњој држави евегреен пјесмама какве су “Има нека тајна веза“, “Што те нема“ или “Све смо могли ми“, преко одласка у далеки Јапан, до несрећног пада на бини 2009. године и суочавања са неизљечивом болешћу, Јадранкин живот је већ сам по себи био импресиван филм, па је Лазићев приједлог одмах прихватила.

“Већ послије првог разговора са њом, она је прихватила да радимо филм и да ништа не уљепшавамо, а она и њено стање су диктирали темпо снимања. Када смо почели снимање, 2013. године, била је веома оптимистична, ведра и пуна енергије, иако је већ тада знала да је болест неповратна и неизљечива. Било је фасцинантно и за поштовање са колико духа и кроз шалу прихвата тако тешке дијагнозе и прогнозе“, присјећа се Лазић.

Аутор филма одабрао је да то буде огољена лична прича, у којој је Јадранка имала пуну слободу.

“Нисам желио саговорнике у филму, већ да она каже о себи шта мисли да је битно. Снимали смо само када је то она збиља жељела и хтјела нешто да каже. Такав смо договор направили на самом почетку и она га је испоштовала. Са временом је то постајало све теже, зато што и поред њене жеље да разговарамо и снимамо, како је болест напредовала, она је имала све мање снаге да разговара. Посебно прошле године, када је изгубила глас, што је њу, као пјевачицу, емотивно веома погодило“, наводи он.

Управо су емоције главна снага филма који ће гледаоцима понудити јединствену ретроспективу на једну величанствену каријеру, али и детаље о Јадранки и њеном животу који су мало коме познати.

Бранка Лазића, као режисера, посебно радује чињеница да ће филм бити приказан на Демофесту.

“Редовни сам посјетилац Демофеста и веома ми је драго да ће филм о Јадранки бити приказан на фестивалу. Да је поживјела, била би идеалан члан жирија, пошто мало људи зна да је вољела жестоку гитару и експерименте у музици“, закључује Лазић.

Извор: demofest.org