latinica  ћирилица
20/07/2016 |  13:08 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Бошњаци ће бојкотовати референдум о Дану Републике (ВИДЕО)

Бошњаци ће бојкотовати референдум о Дану Републике, потврђено је из Странке демократске акције.
Садик Ахметовић - Фото: РТРС
Садик АхметовићФото: РТРС

Истовремено, посланици у парламентарној скупштини БиХ који долазе из Федерације затражили су од предсједавајућег Предсједништва БиХ и Савјета министара да хитно организују разговор с парламентарцима и министрима који нису учестовали у, како су навели, доношењу антидејтонске и антиуставне одлуке о референдуму. Бошњачки лидери рачунају на то да ће Република Српска имати посљедице због кршења Устава БиХ.

На бојкот су позвале бошњачке политичке партије и вјерске заједнице а највише су се фокусирали на општине са већинским бошњачким становништвом, попут Сребренице и Вукосавља. Званично, бошњачки лидери тврде да још нису одлучили о каквој ће се врсти бојкота радити, али наводе да Бошњаци сигурно неће гласати и да ће то бити једнонационални референдум. А уколико буде једнонационални референдум, у СДА кажу да се могу позвати на кршење уставности БиХ од стране Републике Српске.

Бошњачки делегати у Вијећу народа прво ће затражити заштиту виталног националног интереса, а затим и оцјену уставности, што ће наводе, сигурно довести до пробијања рока за референдум, план је СДА. Одржавање референдума ипак неће моћи да спријече па ће ићи на бојкот и позвати се на кршење Дејтона који гарантује конститутивност три народа.

- Бошњаци никад неће учествовати у нечему сто разграђује државу БиХ. Уколико то буде једнонационални референдум, Република Српска може само довести у питање своју позицију, јер Дејтон је омогућио уставну позицију земље - каже Садик Ахметовић, посланик СДА у Парламентарној скупштини БиХ.

Ахметовић је увјерен да референдум неће бити одржан 25. септембра, јер ће бошњачки делагати у Вијећу народа Републике Српске затражити заштиту виталног националног интереса и оцјену уставности због чега ће, како тврди, рок за одржавање референдума сигурно бити пробијен.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић каже да референдум неће бити доведен у питање и да су у одређивању датума одржавања рачунали на покретање механизама у Вијећу народа.

- Мислим да има довољно времена да се све то припреми и да се тај референдум одржи - каже Чубриловић.

Због, како су навели, антидејтонске и антиуставне одлуке о референдуму, бошњачки парламентарци састаће се и на БиХ нивоу са својим чланом Предсједништва и предсједавајућим Савјета министара. Тај састанак само показује да политика 90-их није престала, каже Душанка Мајкић.

- Невјероватно је да најдемократскији чин добија такав коментар да је то насртај на Устав БиХ и на сам Дејтон - каже Мајкићева.

Из ОЕБС-а су навели да се неће сврставати ни на чију страну, а предсједник НДП-а Драган Чавић каже да и даље не види шта је спорно у референдуму јер се грађани не изјашњавају о одлуци Уставног суда већ само о датуму одржавања.

- Сматрам да нема елемената који представљају било какву спорност са становишта Устава БиХ јер је питање усмјерено искључиво на датум и празник, а не било каквом квалификацијом на статусна питања Уставног суда - сматра Чавић.

Шеф мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур истиче да је референдум демократски механизам, али да је јасан став међународне заједнице о поштовању судских одлука.

И док бошњачки политичари тврде да ће референдум у Српској бити једнонационалан и као такав нелегалан, многи у Српској подсјећају на референдум о независности из `92. године , када је прекршен Устав тадашње БиХ, јер тада није изашао српски народ, нити је било двотрећинске већине за независност некадашње републике.