latinica  ћирилица
20/07/2016 |  13:02 ⇒ 21/07/2016 | 07:37 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Српска од бошњачке елите није призната од почетка (ВИДЕО)

Република Српска, као партнер, од бошњачке елите није призната од почетка - поручио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић гостујући у емисији "Телеринг".
Телеринг - Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Телеринг - Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Чубриловић је говорио и о најављеном референдуму о Дану Републике али и о референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ. 

Србе оптужују за прегласавање, а доносе једностране одлуке, попут оне о попису становништва – рекао је Чубриловић. БиХ, као сложена државна заједница, у свим сегментима, увијек ослушкује друге, а никако да пронађе себе лично.

- Оно што узимају себи за право ни у ком случају не признају и другом за право, тако до до компромиса нећемо доћи. Кад будемо спремни да свако од нас од својих права "одвади", онда ћемо наћи рјешење, а да није притиска са стране брзо би дошли до таквих рјешења - рекао је Чубриловић.

Говорећи о најављеном референдуму о Дану Републике предсједник НСРС Недељко Чубриловић оцијенио је да је то још један у низу политичких притисака на Републику Српску, али и јасан доказ да је одржавање референдума о Дану Републике неопходно. Говорећи о референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ, Чубриловић је рекао да нико није био против референдума и да је НСРС послала одлуку на објављивање у Службени гласник и сада се чека да се та одлука објави.

- У питању је документ који треба да објави Службени гласник. Ни за један документ који се пошаље у Службени гласник нема интервенција - рекао је он.

Недељко Чубриловић гостујући у "Телерингу" рекао је и да није у потпуности задовољан радом српских представника у заједничким институцијама Босне и Херцеговине и да би њихов рад могао да буде бољи. Подсјетио је и на посљедњу одлуку – усвајање стратегије развоја саобраћаја БиХ у којој су по мишљењу Чубриловића направљени велики пропусти.