latinica  ћирилица
20/07/2016 |  12:53 | Аутор: СРНА

За избјеглице из бивше Југославије 235 станова у Овчи

Градоначелник Београда Синиша Мали присуствовао је потписивању уговора о изградњи 235 станова у београдском насељу Овча, намијењених породицама које су избјегле са простора бивше Југославије.
Изградња - Фото: РТРС
ИзградњаФото: РТРС

Уговор су потписали директор Агенције за управљање пројектима Владе Србије Горан Квргић, директор "Златибор градње" Јеленко Јеремић, те директор Агенције за инвестиције и становање Лука Петровић.

Мали је рекао да Град Београд у пројекту учествује са 2,3 милиона евра, обезбјеђује грађевинско земљиште, потребну документацију и инфраструктуру, док остатак средстава обезбјеђује Банка за развој Савјета Европе.

Он је додао да радови почињу крајем августа, а да ће до краја сљедеће године 235 породица наћи свој кров над главом и обезбиједити себи нормалан живот.

"С обзиром на то да смо обезбедили финансирање за још 270 станова и да су пројекти у току, до краја године очекујемо објаву тендера за извођача радова", рекао је Мали.

Он је додао да ће град Београд обезбиједити и сеоска избјегличка домаћинства, односно грађевински материјал породицама које већ имају куће.

Квргић је рекао да је ријеч о великом пројекту који покрива најосетљивије категорије становништва.

"Заједно са градом Београдом и Комесаријатом за избеглице трудимо се да што пре реализујемо оно што је стављено испред нас и да до краја следеће године пројекат буде затворен, а људи усељени", рекао је Квргић.

Комесар за избјеглице Владимир Цуцић истакао је да је од 2008. године 1.778 породица расељених подржано било социјалним становањем, додјелом сеоских кућа, монтажних кућа или доделом грађевинског материјала.