latinica  ћирилица
20/07/2016 |  12:31 ⇒ 12:33 | Аутор: СРНА

Ове године почетак изградње 48 станова за избјеглице из Хрватске

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш саопштио је данас да ће, у оквиру Регионалног стамбеног програма, у бањалучком насељу Куљани ове године почети изградња 48 станова за избјеглице из Хрватске, интерно расељена лица и социјално најугроженије категорије, за шта ће бити издвојено 2.000.000 КМ.
Изградња станова за расељене - Фото: РТРС
Изградња станова за расељенеФото: РТРС

Чордаш је навео да је пројектовање у завршној фази, те да се почетак градње очекује у овој години.

"Град Бањалука је обезбиједио земљиште и пројектну документацију и обавезао се да ће по завршетку зграде обезбиједити и неопходну инфраструктуру, која подразумијева приступни пут, воду и електричну енергију", рекао је Чордаш на састанку са послаником у Народној скупштини Републике Српске Игором Радојичићем.

Из ресорног министарства је саопштено да је Чордаш упознао Радојичића о пројектима који су реализовани у претходном периоду на подручју Бањалуке, као и о пројектима чија је реализација у току.

"У овој години, на подручју Бањалуке биће завршена изградња 10 стамбених јединица чија је вриједност 350.000 КМ", истако је Чордаш.

Осим редовног програма, Министарство учествује и у реализацији заједничких пројеката, као што су Регионални стамбени програм, ОПЕК и САФ.

Радојичић је рекао да би социјално угрожене категорије становништва из реда повратника, избјеглица и расељених лица, требало да буду трајна брига друштва и да се њихов статус и егзистенцијална питања приоритетно ријеше у што скорије вријеме.

Он је нагласио да су потребе ове популације и даље велике, те да би требало и у наредном периоду пронаћи додатна средства, која би била усмјерена на рјешавање проблема и стварање услова за одрживи повратак и интеграцију.

Радојичић, који је и кандидат за градоначелника Бањалуке, навео је да су до сада, углавном, проблеме ових људи рјешавали Влада Републике Српске, Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске и град Бањалука, а да са сигурношћу може рећи да су и посланици у Народној скупштини имали разумијевања за ову проблематику.

"Заједничким снагама требало би да дођемо до најугроженијих категорија, до оних који су још увијек у стању потребе и ријешимо њихова питања, да радимо на економском оснаживању, али да тај процес не траје предуго", поручио је Радојичић.

Он је додао да даје пуну подршку пројектима које реализује Министарство и изразио наду да ће сви они, који су тренутно у фази реализације, бити успјешно приведени крају, те да ће бити започети и нови.