latinica  ћирилица
20/07/2016 |  12:28 | Аутор: СРНА

Пашалић: Нове генерације политичара у локалним заједницама

Локални избори у Републици Српској у октобру могли би довести до значајније смјене генерација локалних политичара, сматра доцент економских наука Дарко Пашалић.

Пашалић указује да изборне листе за локалне начелнике и одборнике показују евидентну ангажованост нових генерација политичара, међу којима има доста младих и врло образованих кадрова, што би требало да буде нови импулс за развојне перспективе локалних заједница.

"Анализирајући листе политичких странака у локалним заједницама, уочене су значајне смјене генерација, а чини се да је типичан примјер у Зворнику, гдје се једна од политичких партија, могло би се рећи, у коријену промијенила, односно извршила је смјену генерација", истиче Пашалић.

Он наглашава да су то, улавном, непозната лица, али поглед на њихову животну доб показује да се ради искључиво о генерацији у највиталнијој животној доби, од двадесет до 40 година.

Пашалић напомиње да је много питања која су битна за развој и унапређење квалитета живота, а да се врло мало пажње поклања ресурсима које има одређена локална заједница.

Без обзира на све проблеме који су присутни у вези са подацима око пописа становништва у БиХ, неки индикатори послужили су за сагледавање у ком правцу би се могао кретати развој града Зворника, ако се имају у виду људски ресурси, као кључни фактор развоја.

"Веома је значајно што град Зворник има повољан индекс старења /77,69/ становништва у односу на Републику Српску у цјелини и већину других локалних заједница", наводи Пашалић.

Према његовим ријечима, индекс младости је, такође, као ријетко гдје врло повољан /128,71/, а повољна је и искоришћеност радног контингента, као и стопа активности укупног становништва.

"Нешто нижа вриједност је код индекса образованости /27,85/, што ће бити један од приоритета у наредном периоду за побољшање", најављује Пашалић.

Он сматра да је ту и низ других демографских, економских и социјалних показатеља које треба сагледати и на основу тога ускладити развој овог простора са најзначајнијим капиталом - људским ресурсима.

"Чини нам се да су ово нека нова размишљања оних који долазе на политичку сцену и очигледно фокусирана на стручним показатељима, који би по природи ствари требало да буду доминантни у пројекцији развоја сваке локалне заједнице", наводи Пашалић.