latinica  ћирилица
20/07/2016 |  11:55 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

Сутра почиње 9. Демофест: Шта треба да знате

Бањалучки Демофест, највећи регионални фестивал демо бендова, почиње сутра, а завршава у суботу, 23. јула.
Демофест - Фото: РТРС
ДемофестФото: РТРС

У питању је девети наставак овог музичког фестивала, а и овај пут у главном програму учествују свјетске роц звијезде, позната регионална имена те најталентованији неафирмисани састави из шест држава бивше Југославије.

Прије почетка Демофеста 09, издвајамо девет ствари које сви посјетиоци треба да знају.

1. Прошлогодишња локација

Главни програм фестивала одржаваће се на тврђави Кастел, у простору дјечијег игралишта, гдје је одржан и осми Демофест.

2. Бесплатан улаз до 21.30 часова

Улаз на Кастел ће поново бити бесплатан, али до 21.30 часова, након чега ће се наплаћивати 5 КМ. Организатори наводе да улазницама по симболичној цијени желе да мотивишу публику да програм прати од самог почетка и тако подржи младе такмичарске саставе.

3. Рекордан број извођача

На Демофесту ће ове године наступити чак 43 бенда – 33 такмичарска и 10 у оквиру ревијалног програма – што је највећи број од покретања фестивала.

4. Бањалучки брендови поново заједно

Два велика бањалучка бренда, Демофест и Нектар пиво, поново су удружили снаге, јер је управо Нектар пиво, бренд Бањалучке пиваре, нови-стари генерални спонзор фестивала.

5. Иностране звијезде у Бањалуци

Прво име ревијалног програма је глобално популарни поп роцк састав Mando Diao, док ће на Демофесту 09 наступити култни британски рок бенд The Sisters of Mecy, као и њихови сународници Dub Pistols, познати по енергичној мјешавини жанрова.

6. Домаћа премијера и позната лица

Коља и Гробовласници ће на Демофесту први пут свирати у родном мјесту фронтмена Николе Коље Пејаковића, док ће Бомбај штампа у овом граду наступити након скоро три деценије. У ревијалном програму ће се поново наћи миљеници Демофест публике, група Хладно пиво, као и некадашњи побједници овог фестивала, састав ZAA, те прошлогодишњи побједници Норд, Резерве и С.К.А.

7. Вриједне награде

Такмичарски бендови бориће се за три главне награде, од којих је прва у вриједности 5.000 евра и обухвата снимање те продукцију албума, док су друга и трећа награда бинска опрема у вриједности 2.000, односно 1.000 евра. Поред ових, биће додијељена и награда “Плави бас“ за најбољег басисту, компанија Jack Daniel's ће наградити најбољег гитаристу, док ће компанија м:тел и Демофест уручити поклоне најбољем новинару.

8. Заштита животне средине

Уз подршку Фонда за заштиту животне средине и енгергетску ефикасност РС, током трајања фестивала биће прикупљан пластични отпад, који ће потом бити рециклиран, у намјери да се заштити животна средине те промовишу еколошки прихватљиве навике.

9. Бесплатни пратећи садржаји у Дому омладине

У оквиру дневног програма биће приказана три документарна филма (“Јадранка“, “Слобода или ништа“ и “Влада“), представљене двије изложбе (“Рок музеј“ и “Total Experience“), одржана тродневна радионица удараљки те двочасовна радионица “Гдје свирати у региону?“, док ће бити организована и промоција дебитантског албума групе Норд, побједника Демофеста 08.

Генерални спонзор деветог Демофеста је Нектар пиво, пријатељ фестивала је и ове године компанија м:тел, док је званични телефон фестивала Huawei P9, креиран у сарадњи са компанијом Leica.

Све информације о фестивалу доступне су на страници www.demofest.org, као и званичној Facebook страници, на адреси facebook.com/Demofest.