latinica  ћирилица
20/07/2016 |  11:47 ⇒ 13:57 | Аутор: СРНА

Федерални посланици траже састанак са Изетбеговићем због референдума

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, чланови странака са сједиштем у Федерацији БиХ, позвали су предсједавајућег Предсједништва БиХ и предсједавајућег Савјета министара БиХ да организују састанак са посланицима, министрима и предсједницима парламентарних странака због одлуке о одржавању референдума у Републици Српској.
Представнички дом - Фото: Screenshot
Представнички домФото: Screenshot

Позив Бакиру Изетбеговићу и Денису Звиздићу упутили су Денис Бећировић, Саша Магазиновић, Маја Гасал Вражалица, Мирсад Мешић, Менсура Бегановић, Дамир Бећировић, Шемсудин Мехмедовић, Заим Бацковић и Јасмин Емрић, саопштено је из парламента БиХ.

Разговору би требало да присуствују посланици Представничког дома, министри из Савјета министара БиХ и предсједници странака које нису учествовале у доношењу, како је наведено, антидејтонске и антиуставне одлуке о одржавању нелегалног референдума у Републици Српској.

"Тражимо да на овај разговор позовете посланике, министре и предсједнике парламентарних политичких странака /Бакир Изетбеговић, Фахрудин Радончић, Жељко Комшић, Драган Човић, Нермин Никшић, Сефер Халиловић, Илија Цвитановић и Нермин Огрешевић/ који нису учествовали у доношењу опасне ентитетске одлуке о рушењу Уставног суда БиХ и уставног поретка БиХ, као и у покушају унилатералног напуштања Дејтонског споразума", наведено је у позиву.

Навели су да је циљ састанка сагледавања "најтежег и најопаснијег удара на Дејтонски споразум и Устав БиХ од његовог потписивања до данас".

Народна скупштина Републике Српске усвојила је у петак, 15. јула, на посебном засједању Одлуку о расписивању референдума о Дану Републике Српске.

Питање референдума, који би, како су се све партије са сједиштем у Српској усагласиле, требало да буде одржан 25. септембра, гласи: Да ли сте за то да се 9. јануар обиљежава и прославља као Дан Републике?