latinica  ћирилица
20/07/2016 |  11:46 ⇒ 11:49 | Аутор: Блиц

Окупљање ултрадеснице у Њемачкој

Њемачка би ускоро могла да добије још једну екстремно десно оријентисану странку. Пегида би из покрета прераста у партију, али можда још страшније и разорније по њемачку политичку сцену било би ако би Пегида успјела да склопи савез коме тежи. У том случају, на мукама не би била само Ангела Меркел, већ и цијела ЕУ.

О пререгистрацији из покрета у странку, у Пегиди су почели да размишљају када су њемачке власти почеле да пријете забраном покрета. Пријетња на пријетњу, и нова политичка странка, иако још увек не и регистрована, већ има име.


- Нова организација би се звала Народна партија за слободу и директну демоктратију или ФДДВ како би гласила скраћеница на њемачком - открио је Луц Бачман, лидер покрета Пегида на састанку у Дрездену, најјачем источном упоришту екстремиста и наглашава да циљ нове партије није да надмаши Алтернативу за Њемачку (АфД), нити да узме дио њених гласова.

Алтернатива за Њемачку основана је као евроскептична странка 2013. године, али данас њена политика углавном се ослања на антисламске ставове и противљење политици отворених врата коју заступа немачка канцеларака Ангела Меркел. И Пегида отворено заступа антимигрантске и антисламске ставове, који су у време мигрантске кризе привукли огроман број присталица.

Популарност екстремно десничарских ораганизација расла је упоредо са порастом бројем избјеглица.

Само током прошле године, ова земља постала је дом 1,1 милона избјеглица. Док велики број миграната у Европи и даље стреми ка Њемачкој, страх од евентуаланог уједињавања две највеће и најекстремније десничарске организације расте. Да ли је та опција реална?

Екстремни десничари под једним кровом? Има ли разлога за страх?

Два десничарска покрета јесу у добрим, па чак и јако блиским односима, баш као што и њихови програми имају много заједничких тачака. Ипак, АфД има далеко већу подршку. Према анкети објављеној пре месец дана, десет одсто Нијемаца подржава Алтернативу и њене ставове. И сама Пегида подржава АфД.

- Ми ћемо подржати АфД на сљедећим изборима 2017 године - најавио је Бачман.

Да ли постоји могућност да се заједно појаве на изборима? Да, иако је то још увек далеко од реализације. Сам Бачман каже да "једино заједно могу да стигну до циља".