latinica  ћирилица
20/07/2016 |  11:16 ⇒ 19:26 | Аутор: РТРС

Брчко: Уклоњене авио бомбе (ВИДЕО)

Из ријеке Саве код моста између Брчког и Гуње, безбједно су извађене двије авионске бомбе, преостале из Другог Свјетстког рата. На дну корита Саве, лежале су више од 70 година. Ријеч је совјетским авионским бомбама чија је тежине око 100 килограма а служиле су за уништавање објеката, путних комуникација, војне технике и живе силе.
Бомбе, Брчко (Фото: РТРС) -
Бомбе, Брчко (Фото: РТРС)

Грађани Дистиркта Брчко донедавно нису знали да су деценијама, прелазили преко савског моста у чијој су близини, на дну корита ријеке Саве, лежале неексплодиране авионске бомбе.

Бомбе, преостале из Другог свјетског рата са дна корита ријеке Саве у Брчком, извадили су јуче рониоци из Чешке. Током вађења бомби, био је обустављен саобраћај на одређеним путним дионицама у Брчком,  као и на граничном прелазу Брчко -Гуња.

"Ради се о бомби руске производње ФАБ 100, обично код себе има 35 до 50 килограма експлозива", рекао је члан ронилачког тима из чешке, пуковник Лубомир Зноил.

Након безбједног уклањања са дна корита Саве, бомбе су извучене на обалу, а затим одвезене на полигон у брчанској мјесној заједници Уловић, гдје су данас неутралисане.

Урош Војновић, шеф Одјељења за јавну безбједност Дистрикта Брчко, прецизира да ће бомбе уништити тим Цивилне заштите Владе Брчко Дистиркта, односно Одјељења за јавну безбиједност.

Акцију вађења авионских бомби из Саве водило је Одјељење за јавну безбједност Дистрикта Брчко. Подршку су им пружили деминери, Гранична полиција БиХ и Хрватске као и амбасада Чешке у БиХ.