latinica  ћирилица
20/07/2016 |  10:59 | Аутор: РТРС

Пресуде у корист Фонда ПИО

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске потврдио је на суду још један случај укидања инвалидске пензије која је стечена на основу лажне медицинске документације, саопштено је из Фонда.
Фонд ПИО РС-Филијала Бијељина - Фото: РТРС
Фонд ПИО РС-Филијала БијељинаФото: РТРС

Након прве судске пресуде у случају лица чији су иницијали Х.З. из Билеће, Окружни суд у Требињу пресудио је у корист Фонда ПИО и у случају Ш.М. из Билеће, који је на основу лажне медицинске документације са Војно медицинске академије у Београду 2009. године остварио право на инвалидску пензију.

Након што му је у децембру прошле године рјешењем филијале Фонда ПИО Требиње утврђен престанак права на пензију, а у другостепеном поступку одбијена и жалба, Ш.М. је против Фонда ПИО поднио тужбу Окружном суду у Требињу тражећи поништење рјешења о престанку права.

Окружни суд у Требињу донио је пресуду којом се његова тужба одбија као неоснована, а истовремено је одбијен и захтјев за накнаду трошкова управног спора.

"Примјери судских пресуда у случају Ш.М. и Х.З, узимајући у обзир да се највећи број случајева престанка права на инвалидску пензију усљед невјеродостојне медицинске документације односи на филијалу Требиње, наводе на закључак да ће и наредни судски поступци, уколико до њих дође, бити ријешени на исти начин као и ова два, будући да је ријеч о истој правној ствари", саопштено је из Фонда ПИО.

Из Фонда подсјећају да је у досадашњем току контроле исправности медицинске документације при остваривању права на инвалидску пензију, у 98 случајева, из седам већих медицинских установа у Србији и БиХ потврђено да документација која је достављена на провјеру није вјеродостојна.

У поступку ванредне контроле, налаз, оцјена и мишљење трочланог љекарског тима гласе да у таквим случајевима нема губитка радне способности, након чега је надлежна филијала доносила рјешење о престанку права на инвалидску пензију.